Advertisement

Haftalardır "Yunanistan ne olacak? Kurtuluyor mu? Yoksa AB artık Yunanistan'ın ipini kesecek mi? " soruları ile beynimizi şişirdiler. Biz de bu konuda yazılıp çizilenleri izleyerek yorum yaptık. Bir önceki yazımda, bu konudaki fikrimi belirtmiştim. Kısaca genel kanaatim " Yunanistan'ın her şekilde kurtarılacağı şeklinde. Merak eden ayrıntılarını okur: http://bit.ly/1eJoVnu

Ancak bu yazıdaki meramım farklı.

Konu Yunanistan değil. Euro'nun derdi bölgenin 2., 3. ve 4. büyük ekonomilerinin yürüyen zombiler durumunda olması. İzah edeyim.

Önce Eurozone'un 2 büyük ekonomisini ele alalım: Fransa ve İtalya.

Her 2 ülkenin borçluluk durumu

  •                                                  Fransa            İtalya         
  •                 Toplam Kamu Borcu     2.4 trilyon €   2.6 Trilyon €   
  •                 Kamu Borçu /GSMH      % 95               % 140      
  •              (Özel +Kamu) /GSMH      % 280             % 259 
  •                  Bütçe Açığı /GSMH      -% 4.2            -% 2.9

 

Her iki ülkenin de durumu vahim. Gırtalağa kadar borç var. İtalyan'nın kamu borçu Yunanistan'ın yüzde 170'ler seviyesindeki borç/GSMH oranına yaklaşmış vaziyette. Fransa'da da özel sektör inanılmaz borçlu.

Peki bu ülkeler bu borçu çevirebilecek şeklide "büyüme  sergilebiliyorlar mı ?" 

İtalyan ekonomisinin son 10 yılda ortalama büyümesi "0". Yazı ile "sıfır". Krizin başlamadan önce, yani 2007'den bugüne kadar ise İtalyan ekonomisi yüzde 10 küçülmüş vaziyette.

Fransa'da da durum benzer. Son yılda ortalama büyüme yüzde 0.90. Son 7 yıldır ise Fransa ekomisi dolar bazında yüzde 5 oranında küçülmüş vaziyette.

Kısaca Fransa'nın son 7 yılda borcu dolar bazında yüzde 30 artarken ekonomisi yine dolar bazında yüzde 5 küçülmüş. İtalya'nın aynı dönemde borcu aynı kalmış ama ekonomisi yüzde 10 daralmış.

Değerli "Euro" Fransa ve İtalya için ölüm demek

Buraya kadar resim net sanırım. Ama hikaye daha bitmedi. Borçu artan ve daralan bu iki ekonominin bir ortak yanı daha var. Hem Fransa hem de İtalya uluslararası ticaret alanında "rekabetçilik" konusunda çok başarızlar.

Uluslararası Ekonomi Forum ( WEF) 'in araştırmasına görre dünya rekabetçilik sıralamasında 167 ülke arasında Fransa 23. İtalya ise 49. sırada. Merak edenler için Almaya 4. sırada, İngiltere ise 10. sırada. Türkiye'nin bu endeksi de yeri ise 45. lik.

Ne Fransa ne de İtalya değerli EURO ile baş edemez. Bu iki ülkede de " yüksek işsilik ücretleri, durağan iş gücü, yüksek emeklilik ödemeleri " gibi unsurlar eskiyen altyapı ve doymuş tüketim ihtiyacı ile birleşince sonuç böyle oluyor.

Bu sebeple eğer EUROZONE ayakta kalacaksa, eğer Euro sadece arkasında Almanya'nın değil Fransa'nın, İtalya'nın ,İspanya'nın da para birimi olacaksa uzun bir süre değersiz kalmalı. Başka yolu yok!