Advertisement

2010 yılın en zorlu haftasına giriliyor. Bir yandan 2 Kasım'daki ABD seçimleri, bir yandan 3 Kasım'daki FED’in tahvil alım politikalarını açıklayacağı bu hafta, aynı zamanda gözler Avrupa'da problemli ülkelerin risk primlerinde (CDS) olacak.

Geçtiğimiz hafta Yunanistan borç oranının, GSMH'ya oranının 2009 sonu itibari ile % 15'e yükselebileceğini açıkladı. İrlanda'da ise bankaların kurtarılması için harcanan 30 milyar Euro'nun kimin tarafından karşılanacağı tartışmaları yaşandı. Avrupa'nın “sorunlu” ülkelerinde yaşanan gündemin ardından CDS oranları yükseldi.

İrlanda CDS'leri Ekim ayında krizin en yoğun hissedildigi dönemde L+485 baz puana kadar yükselmişti. Sonrasında ise artan risk iştahı ile CDS'ler 400 baz punın altına kadar gerilemişti. 29 Ekim Cuma kapanışında, tekrar L+ 475 baz puan kadar yükseldiği görüldü.

Portekiz, İrlanda, Yunanistan ve İspanya ‘nın Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) aldığı PIGS fonlamasının artması ise, piyasayı kaygılandıran diğer bir konu. Eylül'de bu ülke bankalarının AMB ‘den kullandığı fonlama miktarı % 55'lerdeyken, bu oranın Ekim ayında % 60 seviyesine çıkması, işlerin normalleşmesini bekleyen piyasanın keyfinin kaçmasına neden oluyor.