Advertisement

Fed 2008 Lehman Krizi'nden beri piyasalara para veriyor. İlk turda 1 trilyon doların üzerinde bilançosunu büyüten FED, sistemde bulunan  bilançolarındaki, problemli varlıkları bünyesine aldı. Bankaları rahatlatmasının ardından, şimdi ikinci turda ABD’deki büyümeyi destekleyecek.

ABD Merkez Bankası, ekonominin düzlüğe çıkması için 600 milyar dolarlık ekstra tahvil alımına başlıyor. Hatta Bernanke bununla yetinmeyip, eğer gerekirse bu rakamın üzerine çıkabileceklerini de söyledi. Peki FED’i bu denli endişelendiren tablo ne?
 
ABD'de  2008 krizindeki eksi büyümenin arkasından, 2009'da yaralar  sarılmaya başlanırken, 2010 yılında FED’in hedefi; büyümeyi yıllık % 2  düzeyinde tutturmak.

Aslında ABD’nin genel büyüme rakamlarına bakıldığında oldukça düşük olan % 2 ortalama, şu anda FED için ideal hedef noktasına gelmiş durumda. Diğer taraftan FED’i rahatsız eden diğer konu Sanayi Üretimi Endeksi'ndeki zayıflama sinyallerinin artıyor olması.

Hâlâ   resesyon seviyesi olan 50'nin üzerinde olan sanayi üretimi, son 3 aydır azalmaya devam ediyor. Bernanke de bu tabloya bakıp, gerekirse enflasyon yaratılmasını göze alarak, tahvil alımları ile piyasayı desteklemek ve sanayi çarklarını mutlaka döndürmek istiyor.