Advertisement

Bugün 2010 yılına ait son enflasyon verisi açıklanıyor. Türkiye son 5 yılda 4. kez yıllık enflasyon hedefini tutturamayacak.  2010 yılı enflasyonu % 7 nin altında kalacak ve umutlar 2011 yılına taşınacak.  

2011 yılında Merkez Bankası hedefi  %5,5; 2012'de ise % 5 olarak belirlendi. Bu hedefin tutup tutamayacağı önümüzdeki aylarda daha net belli olacak. Ancak özellikle emtia fiyatlarında hızlı artış ve son dönemde görülen döviz fiyatlarındaki yükseliş, piyasadaki birçok oyuncunun kafasında soru işaretleri yaratıyor.

TCMB 2010 yılında faiz silahını sık sık kullandı. Önce yabancı yatırımcıların sıklıkla kullandığı gecelik borç alma oranını 400 baz puan düşürdü; sonra da politika faizini 50 baz puan aşağıya çekti. Merkez Bankası’nın bu hamleleri gösteriyor ki; enflasyon konusunda çok fazla bir kaygı taşınmıyor. Bu sebeple öncelik, cari açığa verilmiş durumda.

Enflasyonun 2011 yılında Ocak ve Şubat ayında baz etkisinin de yardımıyla düşmeye devam edecek ve % 5,5 - % 6 seviyesi mümkün görünüyor. Bu noktada faizlerin nasıl bir fiyatlama yapacağı yakında takip edilecek.

Piyasada bu noktada konuşulan konu ise; enflasyondan ziyade TCMB’nin yapacağı faiz artışlarının ne kadar süreceği.