Advertisement

Merkez Bankası 2010 yılı sonuna doğru yapmış olduğu çıkış ile gündemi bir anda değiştirdi. Bankaların kredi portföyündeki artış hızına dikkat çekerek yüzde 30'ların üzerine çıkan kredi portföyündeki büyüme hızının yüzde 25 seviyelerine çekilmesi gerektiği belirten Merkez Bankası, cari açık ile mücadele konusunda bankalarının kredi musluklarının kısılmasını istedi.
 

2010 yılı sonunda yüzde 33 seviyesindeki kredi portföy büyüme hızıne ulaşan sektör, Merkez Bankası'ndan gelen sinyalleri almışa benziyor. 2011 yılının  ilk haftasında nominal olarak 4 milyar TL azalan Kredi Portfoyü 551 milyar TL'ye düştü. Büyüme hızında hala istenilen yüzde 25 seviyesinin oldukça üzerinde yüzde 34 olmasına rağmen rakamın düşmüş olması, bankaların verilen mesajı algıladığı şeklinde yorumlanabilir.
 

Bu yıl Merkez Bankası alacağı kararlar ile hem TL, hem faiz, hem de İMKB özelliğinde çok etkin olacağı için bu rakamlar piyasada büyük bir dikkatle takip edilecektir. Henüz istenilen seviyeye düşmeyen kredi portföyü hızı % 25'lere gelene kadar Merkez Bankası'nın önlemlere devam etmesi bekleniyor.