Advertisement

2009 ve 2010 yılının gözde sektörü bankacılık, 2011'de zorlanacak gibi gözüküyor. ABD’de açıklanan bilançolarda, JP Morgan dışında genelde bankaların karlılıklarının beklentilerin altında kaldığı görülüyor. Son gelen bilançolarda da Goldman Sachs’ın karının yüzde 50'nin üzerinde azaldığı ve karının büyük oranda trading yani spekülatif alım satım karlarının azalmasından kaynaklandığı görülüyor.
 

Açıklanan bilançolar aslında iki önemli ihtimali ortaya çıkartıyor. Birinci ihtimal, geçen sene beklentilerde çok muhafazakar oldukları için eleştirilen analistlerin bu sene fazla iyimser kaldıkları ve kar beklentilerinin yüksek kaldığı olabilir. Diğer olasılık ise, geçen sene düşük faiz ve bol likidite ortamında baz etkisinin de yardımı ile karlılıkları artan bankacılık sektörünün yavaşlayan ekonomilerinin de etkisiyle kar edemedikleri gerçeği.
 

Her iki açıklama da bize aynı şeyi söylüyor. Büyüme hikayesinin olmadığı bölgelerde bankaların para yapmakta zorlanacağı ve ABD örneğinde olduğu gibi piyasa değeri / defter değeri  1'in altında olan yani iskontalı işlem gören bankaların bile eğer karlılıklarında sorun varsa, piyasa ucuz olmalarını göz ardı edip satışa geçebiliyor.