Advertisement

Dün İsrail ve Macaristan, bugün de Hindistan faiz artıran ülkeler kervanına katıldı. Bütün bu ülkelerinde ortak noktası enflasyonun yükselmesi. Özellikle dünyada artan gıda fiyatları ve emtia fiyatlarındaki rekor seviyeler, birçok ülkenin faiz artırımlarına erken başlamasına yol açtı.

Dünya Gıda Örgütü'nün de daha önce belirttiği gibi gıda endeksi, 1990 yılından bu yana en yüksek seviyede işlem görüyor. Artan gıda fiyatları, enflasyona yol açıyor. Enflasyon ise birçok gelişmekte olan ülkede sosyal ayaklanmaya kadar gidebiliyor.

TCMB enflasyon konusunda oldukça rahat gözüküyor. Belki de dünyada ABD hariç, enflasyon konusunda en rahat ülkelerden biri olabilir. Mart ayı itibari ile baz etkisinin de yardımıyla şu an % 6,4 seviyesinde olan enflasyonun, % 5‘in altına inmesi bekleniyor.

Ancak esas soru şu: Eğer alınan bu önlemler, ( zorunlu karşılıkların artırılması, bankaların kredi portföyünün hızının azaltılması vb.) Mart ayından itibaren etkisini göstermezse, Türkiye için 2011‘in 2. çeyreği enflasyon manşetinde geçebilir.