Advertisement

Yıl başından beri % 2 aşağıda olan diğer Borsalarla karşılaştırıldığında ucuz mu kaldı?

2010 yılının % 25 getirisi ile en çok kazandıran borsalarından olan İMKB, bu sene şu ana kadar yatırımcısının yüzüne güldürmedi. Yatırımcıların 77,000 seviyelerini beklediği İMKB'de 63,500 seviyesi güçlü bir destek olarak ortaya çıkarken yurt dışı kaynaklı ve özellikle bankacılık sektörüne gelen satışlarla endeksin yukarı giderken zorlandığı görülüyor.
 
Global finans dünyasında yabancı yatırımcıların ülkeleri birbirleriyle karşılaştırıyor ve zaman zaman bir ülkenin finans piyasalarında satış yaparken diğer bir ülkede aynı miktarda pozisyon alabiliyorlar. Söz konusu piyasa, hisse senedi piyasası olunca öne çıkan paremetrelerden biri fiyat/kazanç oranları oluyor. 2010 Kasım ayında Türk Borsası'nın F/K oranı 12'lere yaklaştığında birçok yabancı yatırımcının Türkiye hisse senetlerinin göreceli olarak pahalı kaldığını ve başta Rusya olmak üzere  başka ülke hisselerine yöneldiğini görmüştük. Şimdi gelinen noktada İMKB'de F/K 10 lara kadar geriledi ve herkes aynı soruyu soruyor. Peki şimdi İMKB ucuz mu ?

Buna cevabım yarısı dolu yarısı boş bardak örneği üzerinden olacak. Evet; rakamsal olarak İMKB şu an daha düşük F/K ile işlem görüyor ve grafikte de görüldüğü gibi birçok ülkeye göre daha ucuz görünüyor. Hayır; şirketlerin kazançlarının (F/K'nın ‘K’ sı)  2011 yılı içinde özellikle bankacılık sektöründe gerilemesinden endişe ediliyordu. Anlaşılıyor ki korkulan olacak ve şirketlerin 2011'de kazançları azalacak. Dolayısıyla İMKB'nin tekrar kazançlar üzerinden yükseleceğini söylemek kolay değil.

Özellikle yabancıların İMKB'deki payının % 64 ile son 1 senenin en düşüğüne gerilediği, faiz oranlarının son 9 ayın zirvesine çıktığı ve TL'nin son 2 ayda % 10 değer kaybettiği ortamda İMKB'nin yükselebilmesi için başka bir ‘hikaye’ gerekiyor. Sanırım onun da adı kondu: “Not artırımı beklentisi’.