Advertisement

Bütün dünyanın faiz artırdığı ortamda, şu ana kadar 75 baz puan faiz indirimi yapan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) bir kez daha faiz indirecek mi?
 
Bunun cevabını saat 14.00'te alacağız. TCMB merakla beklenen faiz kararını açıklayacak ama bence ne karar alırsa alsın tartışmalar bitmeyecek. Bloomberght.com'da yapmış olduğumuz ankette katılımcıların % 60'ı Merkez Bankası’nın faiz oranlarında bir değişiklik yapmasını beklemiyor. Dolayısıyla bugün aslında faiz kararından ziyade Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırma konusunda yaptığı vurgu ve zorunlu karşılıklarda arttırımın devam edip etmeyeceği merak ediliyor.
 
Grafiğimizde de görüldüğü gibi TCMB’nin 75 baz puanlık faiz indirimi (Aralık ayındaki kısa süre hariç) tahvil piyasasında faizlere yaramadı. Ocak başında  % 7 seviyesinde olan 2 yıllık gösterge tahvil, faizi bugün itibariyle % 8,40 seviyesine kadar yükseldi.

Yani enflasyon düştü, politika faizi indirildi ama faiz yükseldi. Aslında kulağa aykırı gibi gelen bu sonucun iki açıklaması var; TCMB parasal sıkılaştırma yaptı ve zorunlu karşılıkları artırarak piyasadan TL çekti. Diğer sebep de yurt dışında enflasyon korkusuyla faizler yükseldi, bu da bize negatif yansıdı.
 
Şu an kadar yapılanlar TCMB’nin ne kadar eleştirilse de kontrolünde yapılan, cari açık kaygılarının ön planda olduğu bir senaryonun şekillenmesi gibi görünüyor. Ancak bundan sonrası biraz piyasaların Merkez Bankası’nı test ettiği döneme girdiğimiz şeklinde algılanabilir. Aralık ayındaki cari açık rakamı TCMB’nin parasal sıkılaştırmaya devam etmesi savını destekliyor. Aynı şekilde son gelen sanayi üretimi rakamı da Türk ekonomisinin hala çok hızlı gittiğini gösteriyor. Bunlar parasal sıkılaştırmada Merkez Bankası’nın frene basmamasını gerektirirken artan faiz oranları, bankaların bono portföylerini azaltmaları ve secimlere sadece 5 ay kalmış olması işin rengini değiştirebilir. Bakalım Merkez Bankası nasıl bir açıklama yapacak?