Advertisement

Hatırlayanlarınız olabilir, alttaki grafiği bundan 2 hafta önce de incelemiş ve ‘Vatandaş, 10 milyar dolar bozdurdu, doların ateşini söndürdü’  şeklinde yorumlamıştım. Gerçekten de kur 1,40'tan 1,60'a çıkarken yurt içi yerleşiklerin yaklaşık 10 milyar dolarlık DTH bozdurdukları ve bu sayede Türkiye’den aynı dönemde çıkan sıcak paranın karşılandığını gürmüştük.

Aradan 2 hafta geçtikten sonra grafiğe baktığımızda ilk bakışta pek fazla bir şeyin değişmediğini gürüyoruz. Ama bu yanıltıcı olmasın, çünkü grafikten çıkartılacak bir iki önemli nokta önümüzdeki günlerde Dolar/TL kurunun yönü konusunda ipuçları verebilir.

İlk göze çarpan konu, 2010 Kasım ayından Ocak sonuna kadar devam eden ve toplamda 10 milyar doları bulan DTH hesaplarının çözülme süreci durmuş gibi görünüyor. Yani vatandaş daha fazla dolar ya da euro satarak TL'ye dönmüyor.

Biraz daha dikkatli bakıldığında diğer önemli ayrıntıyı yakalamak mümkün. Son 1 haftada DTH hesapları küçük de olsa artmış durumda. Yani kurun 1,60'ın altına sarkıp 1,58 seviyelerini test ettiği zamanlarda yurt içi yerleşiklerin bir miktar döviz aldığı görülüyor. 1,40 - 1,60 bandında neredeyse soluksuz bir şekilde döviz satan ve çok uzun süreden beri elinde yüksek maliyetli dolar bulunduran vatandaşın, kur aşağıya gelmeyince bir miktar dövizi yerine koyduğu görülüyor.

Son saptama olarak şunu da söylemekte fayda var. 2010 yılında kurun daha yüksek seviyeleri test ettiği ve krizin akut hissedildiği Nisan – Mayıs dönemlerine bakıldığında, yurt içi yerleşiklerin toplam bozdurduğu DTH miktarının 15-16 milyar dolara kadar çıktığı görülüyor. Yani eğer TL'de değer kaybı sürerse, kullanılacak cephane anlamında tahmini 5 milyar dolar kadar bir döviz bozdurulmasının mümkün olduğu görülüyor. Ancak sonrasında kurun seviyesine olan ilgi azalıyor ve DTH hesapları daha fazla düşmüyor.