Advertisement

Cevap; Hayır. Yani faiz sadece bizde artmıyor. Grafikte de görüldüğü gibi bütün dünyada faizler yükseliyor. Sadece dolar cinsinden değil, yerli para birimi üzerinden çıkarılan tahvil faizleri de artıyor.

Dünyanın dört bir yanında Polonya’dan Kolombiya’ya kadar faizler yükseliyor. Çünkü artan gıda fiyatları ve 100 doların üzerinde seyreden petrol fiyatları her yerde enflasyon kaygılarını körüklüyor ve bu da faizleri yükseltiyor. Türkiye’de ise durum aslında biraz daha farklı.

Bugün açıklanan enflasyon rakamlarına göre, TÜFE'de yıllık enflasyonu %4,15‘e geriledi ve son 41 yılın en düşük enflasyonuna 2010 Şubat ayında ulaşıldı. Yani Türkiye'deki yıllık enflasyon Çin’deki yıllık %4,9'un, Singapur'da ki %5,5 enflasyonun altında bulunuyor. İngiltere’deki yıllık %4 enflasyonun ise hemen üzerinde.

Sanırım bu satırları okuyan birçok insan (ve benim için) büyük bir şaşkınlıkla karşılanabilecek olan bir durum bu. Yıllık %100 enflasyonlardan gelen durumumuz yıllık %4. Burası işin olumlu yönü. Resmin bir de diğer tarafı var ki; orası enflasyon cephesi kadar iç açıcı değil. Enflasyonun dip yaptığı bugün 2 yıllık gösterge tahvil faizi % 9 ile son 9 ayın zirvesinde.

Piyasa, gelen enflasyona şapka çıkartıyor ama iş fiyatlamaya gelince ‘dünyayı takip ‘ etmeye devam ediyor. Önce kurun yükselmesi yabancı yatırımcıya tahvil sattırdı, sonra Merkez Bankası’nın aldığı önlemler bankalara tahvil sattırdı ve en sonunda da yurt dışındaki bozulan risk iştahı işin tuzu biberi oldu.

Piyasa oyuncuları şu anki enflasyon rakamlarının baz etkisi ile bu denli düşük kaldığını ve yurt dışındaki enflasyon tusunamisinin bizi de vuracağını arka planda fiyatlıyor.

Grafikte de görüleceği gibi her yerde faiz artıyor ama en fazla bizde artıyor. Bu belki şu an için bankaların problemi gibi görünüyor ama içerideki faizin artış hızı, finansal istikrarı yakın zamanda tehdit etmeye başlayabilir.