Advertisement

Dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet biraz da sürpriz zamanlamayla 'enflasyon geliyor' dedi ve faiz artırım sürecini başlattı. Enflasyon konusunda bu zamana kadar temkinli konuşan AMB Başkanı, dünkü konuşmasında artık enflasyonun kendileri için tehdit unsuru olduğunu ve faizlerde bir artış sürecinin başlayacağını söyledi.
 
Dün Trichet bunu söylerken Avrupa'da son veriler neydi hatırlayalım. Son açıklanan verilere göre Avrupa'da manşet enflasyon % 2 seviyelerinde. Diğer taraftan işsizlik oranları İspanya'da % 20'lerdeyken Güney Avrupa ortalaması % 10'larda. Büyüme rakamlarına baktığımızda da özellikle Almanya ve Fransa'nın büyük desteğiyle % 2'lere varan bir büyüme rakamı görüyoruz. Yani Avrupa büyüme konusunda daha az sorunlu ama işssizlikte ve ülkeler arasında borç dağılımında daha problemli bir ortamdayken % 2'lik enflasyon ile faiz arttırım kararı alabiliyor.
 
Şimdi bir de ABD'ye bakalım. Büyüme rakamları % 2,7'lerde, işsizlik % 9'larda. Ülke, enflasyon konusunda ise daha rahat. Yıllık manşet enflasyon % 1,6 seviyesindeyken manşet % 1 düzeyinde. Bu şartlarda FED ısrarla enflasyon konusunda göreceli olarak rahat olduğunu vurguluyor ve önceliğini 'istihdama' ayırıyor.
 
FED'in daha net söylediği aslında 'İşler yoluna giriyor. Yavaş bir şekilde ama istihdamda artış var' ifadesi. Bakalım bugün enflasyonu belki de biraz tehlikeye atıp büyümeyi desteklemek için düşük tuttuğu faiz oranları ne kadar istihdam yaratmış.
 
FED için bile çember daralıyor.