Advertisement

Moody's pek de piyasaların beklemediği bir anda İspanya'nın notunu Aa2'ye çekti. Yatırım yapılabilir ülke sınıfında olan İspanya'nın bu özelliğini kaybetmesi için üzülmesine gerek yok. Ülkenin 'junk bond' statüsüne girmesi için 7 kez daha notunun aşağıya çekilmesi gerekir. Ancak piyasaları rahatsız eden bahsettiğim bu düşük ihtimalden ziyade, İspanya'nın faizlerinin hızla artıyor olması.                     

Grafikte de görülecegi gibi İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri bir süredir % 5'in üzerinde. Hatta Avrupa'da faiz arttırım süreci başlayacağı haberleri ile % 5.5 seviyesine kadar yükseldi. Diğer yandan komşu İtalya'da da faizler yükseliyor ve 10 yıllık İtalyan tahvil faizleri % 5 seviyesinde. Bir tarafta 1.5 trilyon dolarlık GSMH ile Avrupa'nın 5. büyük ekonomisi olan ve % 11'lik bütçe açığı ve % 20 işsizlik ile ciddi sorunlarla uğraşan İspanya, diğer yandan Avrupa'daki toplam tahvil stoğunun en büyük kullanıcısı olan ve Borç / GSMH oranı % 100'lerin üzerinde bulunan İtalya var.

Avrupa Merkez Bankası, (AMB) Mart sonunda geniş katılımlı bir toplantı yapacak ve önemli kararlar alacak. Bu toplantı sonrasında bir anlamda Portekiz'in kaderi belli olurken diğer taraftan İspanya için de yol haritası çizilmiş olacak. Eğer AMB bu toplantı sonrasında 'Benden bu kadar, yapabileceğim yardımı yaptım. Bundan sonra üye ülkeler kendi ayakları üzerinde dursun' şeklinde anlaşılacak bir mesaj verirse, İspanya için zor günlerin başlangıçı olacaktır.