Advertisement

Başlık belki biraz kafa karıştırıcı olabilir. Ama grafikte de görüldüğü gibi faiz artırımları, darbeler, Arap Yarımadası'ndaki protestolar ve sonunda Japonya'daki deprem piyasalarda panik satışları arkasından getirdi. ABD ve Avrupa'daki hisse senetleri özellikle sigortacılık, madencilik ve GE gibi nükleer enerjiye yatırım yapan hisselerin önderliğinde birkaç gündür sert satışlar görüyor. Dün S&P kritik 1,300 puanın altında kapatırken, Dow Jones da son 1.5 ayın en düşüğünde 11,990 seviyesine geriledi. Bugün vadeli işlemlere baktığımızda Dow Jones'un sabah saatleri itibariyle % 1,5 aşağıda olduğunu yani 11,750 seviyesine kadar gerileyebileceğini görüyoruz.
 
Hisse senetlerinde Tokya Borsası 2 günde % 20 gerilerken ve ABD ve Avrupa'da sert kayıplar yaşanırken, emtia piyasasında da başta bakır olmak üzere petrolden, alüminyuma hatta şekerden buğdaya tarım emtia fiyatlarında sert satışlar görüldü.  
Şu anki fiyatlama rasyonel olmayabilir, hatta panik satışlar olduğu çok belli. Muhtemelen bir yerde uzun pozisyonda yakalanan yatırımcının başka bir yerde  satışa geçerek nakit yaratmak istemesinden kaynaklanıyor. Suudi Arabistan'ın Bahreyn'e girdiği ya da Japonya'ya nükleer sızıntı olduğu haberleri bu tür panik satışlarını artıracak gibi gözüküyor.
 
Başlıkta da bahsettiğim gibi bu durumdan etkilenmeyen nadir piyasalar var. Bunlardan ilki Avrupa'daki sorunlu ülkelerin borsaları. Avrupa Merkez Bankası'ndan fonlama konusunda müjdeyi alan Portekiz, İspanya ve diğer çevre ülke hisse senetleri prim yapmaya devam diyor. Diğer yandan her olumsuz durumda güvenli liman olmayı başaran altın fiyatları 1,400 doların üzerinde tutunmayı başarıyor. Üçüncü örnek ise İMKB. Buradaki alışlar son 1 haftadır devam ediyor ve bunun sebepleri ise sanırım önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkacak.