Advertisement

Dün piyasalar, Japonya'daki nükleer enerji şoku ve Bahreyn’den gelen ‘protestocularla polis arasında geçen çatışmaların ardından açıklanan olağanüstü durum’ haberlerini sindirmeye çalışırken, akşam FED’in faiz kararı geldi. Beklendiği gibi faizleri olduğu seviyede bırakan FED, açıklamalarıyla gündemi bir ölçüde pozitif anlamda değiştirmeyi başardı.

FED’in Ocak ayındaki toplantısında yaptığı açıklamalarla karşılaştırıldığında iki konu öne çıkıyor. İlki, FED’in ekonomik toparlamada ‘güçlü adımlarla büyüyoruz' açıklaması. Daha önce bu konuda temkinli konuşan FED'in, bu sefer büyüme  konusunda işlerin yolunda gittiğini net olarak belirttiğini görüyoruz. Bu vurgu oldukça önemli. Bu noktada grafiğe baktığımızda 2010 yılı sonu itibariyle ABD'nin %2,6 seviyesinde büyüdüğünü görüyoruz. 2011 için FED’in ABD büyüme tahmini %3'ün üzerinde.

FED’in diğer vurgusu işsizlik ve enflasyon konusunda. İşsizlik oranlarının % 8,9 seviyesinde olduğu noktada FED, net bir toparlama olmadan faiz arttırımları konusunda adım atmayacağını belirtti. Yani ABD’de faiz arttırımları 2011'in son çeyreğinde olası gözüküyor. O zamana kadar FED'den faiz arttırımı beklememek lazım.

Dün bu açıklamalarla ‘piyasa dostu' olmaya devam eden FED’in Japonya’daki depreme değinmemesi ve artan petrol fiyatlarının geçici olduğunu belirterek fiyatların enflasyon üzerinde etkisi olmayacağı iddiası dikkat çekiciydi.

Dün itibariyle bir kez daha anlaşıldı ki, Avrupa Merkez Bankası ya da diğer birçok ülkenin merkez bankaları enflasyon konusunda önlem almaya giderken, FED enflasyonu yok sayıp ya da 'olsa da katlanırız' noktasında durup, büyüme konusunda her türlü önlemi ne pahasına olursa olsun almaya devam edecek.