Advertisement

Petrol fiyatları 106 dolara yükselince fonların gözleri yine emtia ülkelerine çevrildi. Özellikle Rus hisse senetlerinin yıl başından beri performansı göz kamaştırıyor. Rusya'da dolar cinsinden işlem yapılan RTSI endeksinde yıl başından beri % 14'lük prim var. Aynı zamanda endeks, dün itibariyle son 52 haftanın en yükseğinde; yani % 35 yukarıda. Aynı dönemde IMKB ne yapmış diye baktığımızda, yıl başından bu yana  % 2 aşağıda olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın 52 haftalık getirisi de %12 ile RTSI'nın 1/3'ü kadar.
 
Aslında içerisinde Rosneft, Lukoil, Gazprom gibi dünya devi petrol ve enerji şirketleri barındıran Rus RTSI endeksinin performansında, özellikle petrol fiyatlarındaki yükseliş dikkate alındığında çok da şaşırılacak bir durum yok. IMKB 100 endeksinin ise % 40'ını bankacılık sektörü oluşturuyor. Son 5 ay içerisinde bankaların en büyük maliyet kalemlerinden biri olan zorunlu karşılık oranları 900 baz puan artırıldı. Yani Kasım ayında bir banka mevduat topladığında buna karşılık olarak merkez bankasında %6 oranında bir kısmı tutmak zorundayken, şimdi % 15'ini TCMB nezdinde atıl olarak tutmak zorunda kalıyor. Atıl diyorum; çünkü bunlara artık faiz de ödenmiyor.
 
Böyle bir durumda grafikte de görüldüğü gibi bir yanda petrol ve diğer enerji fiyatları artarken, Rus Borsası'nın yükselip, 2011 yıl sonu kârlılığında % 15'in üzerinde bir kayıp beklenen bankacılık hisselerinin oluşturduğu Türk borsasının gerilemesi normal. Burada şaşırtıcı olan ise İMKB'deki bütün kayıplara rağmen Fiyat/Kazanç (F/K) oranının 10,90 ile Rusya'daki 9,50 ortalamasının üstünde olması. Yani İMKB yatırımcıları bütün dezavantajlarına rağmen ileri dönemde Türk hisse senetlerinde kazanç beklentilerini yüksek tutuyorlar.
 
İMKB'nin detaylarına baktığımızda mali endeksin aslında 9,50'lik F/K ile ileriye dönük kâr beklentilerini bir miktar törpülediğini görüyoruz. Ancak sanayi endeksine baktığımızda orada 15,50 gibi yüksek bir oran çıkıyor. Yani Türkiye'de ki finans dışı sanayi sirketlerinden yatırımcılar ileriye dönük ciddi kâr açıklamalarını beliyor.
 
Merkez Bankası'nın son PPK toplantısında sonra net bir şekilde anlaşıldı ki; Türkiye 'de faizlerin yönü yukarı doğru. Enflasyon konusunda son 40 yılın en düşük TÜFE rakamını yaşadığımız bu dönemin kısa süre sonra petrol ve gıda fiyatlarından gelen etki ile yerini yüksek enflasyona bırakmasını bekliyor TCMB. Böyle bir dönemde IMKB 'nin yurt dışındaki olumlu havaya ne kadar katılabileceği ve 70.000 ve üzeri seviyeleri ne kadar test edebileceği bankacılık hisselerine tekrar alım gelip gelmemesi ile ilgili.