Advertisement

Bunu nereden çıkardığımı düşünüyorsunuz haklı olarak. İki noktadan ilerliyorum; ilki, dünkü yazımın da ana konusu olan Ben Bernanke'nin açıklamaları. Bakınız link. 

Diğeri ise dünkü FED Tutanakları. Tutanaklardan, FED üyelerinin 2. tur parasal genişlemenin ardından 3. turu düşünmediğini öğreniyoruz. Neredeyse bütün FED üyeleri bu konuda hem fikir. Diğer nokta ise fikir ayrılıkları olsa dahi faiz artırım sürecine girileceği. FED üyelerinin büyük çoğunluğu 2011'in son çeyreğinde bir faiz arttırımını desteklerken, az sayıdaki üye de 2012'in başında bir faiz artırımı yapılmasını istiyor.
 
Öyle ya da böyle, 2009'da başlayan FED destekli piyasaların onarılması süreci sona eriyor. Önce tahvil alımları bitecek, sonra da faiz artışları gelecek. FED şu ana kadar piyasadan ilk seferde 300 milyar dolar, ikinci seferde de 600 milyar dolar olmak üzere tahvil alımı yaptı. Yani ABD Hazinesi'nin çıkartmış olduğu 8 trilyon dolarlık tahvil stoğunun neredeyse % 15'ini alan FED, son 2 yılda piyasaların büyük destekçisi oldu. Ancak bu durum piyasaların FED 'addicted' yani bağımlı olmasına yol açtı. Yani enflasyon da artsa, işsizlik yüksek de olsa para var; hem bol, hem de ucuz.
 
Şimdi ise resim değişiyor. Bu bağımlılık artık sona ermek zorunda. Peki bundan sonra ne olacak? Grafikte görüldüğü gibi ilk ve ikinci tur parasal genişlemelerde S&P'nin yükseldiğini görüyoruz. Ancak 1. tur bittiğinde 2. tur başlayana kadar hisse senetleri kan kaybetmiş. Sorun da burada başlıyor.

Zaman zaman hormonlu büyüme olarak da adlandırılan aşırı likidite ile yaratılan mali piyasalardaki toparlanma devam edebilecek mi? Yoksa aynı 1. turun sonunda olduğu gibi piyasa lobisi devreye girecek ve şimdi çok zor olarak görülen 3. tur parasal genişleme FED'e zorla da olsa bir kez daha kabul ettirilebilecek mi?
 
Piyasalardan gelen bir kişi olarak istendiği zaman piyasa hareketleri ile karar verenlere neler yaptırılabildiğine defalarca şahit oldum. 'Inside Job' filminde Obama yönetimi için 'Wall Street hükümeti' ifadesi kullanılmıştı. Filmlere çok önem vermek değil niyetim ama FED'in bir kez daha geri adım atmak zorunda kalma ihtimali benim için çok sürpriz olmaz. Ancak bu sefer zaten çivileri oynayan dünya ekonomilerinin başta enflasyon tsunamisi olmak üzere birçok yıkıcı sonuçla karşı karşıya kalacağı aşikar.