Advertisement

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2006-2011 yılları arasında Durmuş Yılmaz başkanlığındaki PPK toplantılarının sonuncusunu geçen ay yaptı ve Başkan Yılmaz zorunlu karşılık oranlarını sürpriz bir şekilde 300 baz puan arttırarak veda etti. Geçen ay bu faiz kararı pek de beklenmiyordu. Çünkü Merkez Bankası daha önce "Alınacak önlemlerin sonuçlarını Nisan ayına kadar bekleyip göreceğiz" demişti.
 
Bu ay ise Erdem Başçı başkanlığında ilk PPK toplantısı yapılıyor. Erdem Başçı'nın özellikle 2010 Aralık ayında açıklanan ve hali hazırda sürdürülen Merkez Bankası'nın 'Senaryo 1' adını verdiği politikanın baş mimarlarından olduğu biliniyor. Dolayısıyla piyasalar Merkez Bankası'ndan kendi başkanlığı döneminde de son 4 aydır gördüğümüz hamlelere benzer bir karar bekliyor.
 
Merkez Bankası şu ana kadar alınan önlemleri hangi sebeple alındığını açıklarken 3 konu öne çıktı:
 
1- Cari Açık sürdürülemez bir noktaya gidiyor
2- Enflasyonda talep kaynaklı bir baskı yok
3- Cari açığı artıran en büyük unsur bankaların kredi portföyündeki artış
 
Bu çerçevede ilerleyen Merkez Bankası bankaların kredi maliyetlerinin artması ve toplam kredi portföyünün artış hızının azalması ümidiyle zorunlu karşılıkları son 6 ayda 800 baz puan arttırdı. Diğer yandan, enflasyonda rahat olduğunu belirterek ve sıcak parayı ülkeden uzaklaştırabilmek için politika faizini % 7'den % 6.25 seviyesine çekti.
 
2011 Nisan itibariyle alınan önlemlerin sonuçlarına baktığımızda da şu noktalar öne çıkıyor:
 
1- Cari açık, 2011'in ilk iki ayında toplam 12 milyar USD'a ulaştı. Yıl sonunda 60-65 milyar USD bekleniyor.

2- Kredi Portföy büyüme hızı Nisan 2011 itibari ile istenilen % 25 seviyesinin oldukça üzerinde, % 34'de.

3- Enflasyon % 3,99 ile Mart 2011 itibari ile son 41 yılın en düşüğünde.
 
Alınan önlemler ne cari açığı, ne de kredi portföy büyüme hızını düşürebilmiş gibi gözüküyor. Tabii alınan önlemlerin kendisini gösterebilmesi için daha zamana ihtiyaç olduğu bilinen bir gerçek. Ama diğer taraftan zaman daralıyor ve özellikle cari açık çok hızlı artıyor.
 
Bu sebeplerle toplantıda herhangi bir faiz değişikliği beklenmemekle beraber Erdem Başçı başkanlığında açıklanancak olan PPK tutanaklarında nelere vurgu yapılacağı çok önemli olacak. Enflasyon bugün için rahat ama piyasada 1 ve 2 yıl sonraki beklentiler çok hızlı bozuluyor. Diğer yandan, petrol tekrar 110 dolar seviyesinde ve genel beklenti, yukarı gitme ihtimalinin aşağıya gelmesinden daha fazla olacağı şeklinde. Cari açığın toplam GSMH oranı ise % 7'lerin üzerine çıktı ki bu konuda ekstra önlem almak için Merkez Bankası ne diyecek ya da daha önemlisi kimleri yardıma çağıracak bugün göreceğiz.