Advertisement

Faizler yeniden yükselişe geçiyor. Nerede? Gelişmekte olan ülkelerde. Hindistan'dan Brezilya'ya kadar her yerden hissedilen enflasyon bu ülkelerin hızlı bir şekilde faiz artırmasına yol açıyor. Faiz artırımı kervanına bugünde 50 baz puanlık artışla Hindistan katıldı.

Bugünkü 50 baz puanlık artışla politika faizini % 7,25'e çıkaran Hindistan hızla artan gıda fiyatlarını yavaşlatmaya çalışıyor. Yıllık enflasyonun % 8,75 seviyesine çıktığı Hindistan'da faizler geçen sene Mart  ayından beri artıyor. 2010 Mart ayında % 5 seviyesinde olan politika faizlerini 1 yıl içinde 225 baz puan artırmasına rağmen enflasyonu % 8 seviyesinin altına indiremedi.

Diğer taraftan doğal gaz ve petrol zengini olan Rusya da enflasyon konusunda oldukça dertli. Yıllık enflasyonun % 9.5'lara yükseldiği ülkede özellikle artan gıda fiyatları hükümeti zor durumda bırakıyor. Rusya'nın da artan enflasyon oranlarına
karşılık aldığı önlem faizleri artırmak oldu. Politika faizlerini % 8,25 ' e çeken Rusya, enerji fiyatlarındaki artıştan çok fazla etkilenmemesine rağmen gıda fiyatlarını ve enerjideki artışın ikincil etkilerini yavaşlatmaya çalışıyor.

Bu örneklerini Brezilya'nın % 6 enflasyona karşı % 12 'ye çektiği politika faizleri ve Güney Afrika'nın % 4,5 seviyesinde ki enflasyonu için % 5,5'luk politika faizini de ekleyebiliriz. Kısacası gelişmekte olan ülkeler topyekün enflasyona karşı ikinci tur faiz artışlarına başladı.

Türkiye'de ise Nisan ayı enflasyonu beklentiler dahilinde geldi. Aylık TÜFE  % 0,87
yükselerek yıllık enflasyonu % 4,23 seviyesine taşıdı. H ve I olarak Merkez Bankası'nın takp ettiği çekirdek enflasyon % 1,77 ve % 1,44 ile oldukça yüksek gelmesi içeride de işlerin hızla bozulacağı şeklinde yorumlanıyor. Yıllık Çekirdek enflasyon (I) % 3,77'den % 4,40'a çıktı, H'de ise çekirdek enflasyon % 4,27 'den %4,80 e yükseldi. Her ikisinde yıllık  çekirdek enflasyon manşet enflasyonun
üzerinde.

Sonuç; bizim de cari açık yanında ciddi bir enflasyon problemimiz oluşuyor gibi
görünüyor.