Advertisement

Yıl başından beri en çok konuşulan konulardan biri yabancı yatırımcının IMKB'den çıkıp çıkmadığı. Aracı kurumların takas rakamlarından yola çıkarak yaptıkları hesaplara göre yıl başından beri 1,0 - 1,2 milyar dolar civarında yabancı hesaplarında azalma var. Halka arazlardan gelen yabancı yatırımı ise 300 milyon USD civarında ve nette yıl başından beri 750-800 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı var. Yani ciddi bir çıkıştan bahsedemeyiz.

SPK Başkanı Prof. Vedat Akgiray'ın da bugün ifade ettiği gibi İMKB 'de ciddi bir yabancı çıkışı olmadığı bu rakamlarlada anlaşılıyor. Ancak yabancıların takastaki paylarına baktığımızda % 65 ler seviyesinden % 62,5 lara kadar azaldığını görüyoruz. Yani Akgiray dediği gibi yerliler daha fazla hisse senedi pozisyonu aldı, toplam havuz büyüdü, bu sebeple yabancı azalmış gibi görünüyor.

Peki yabancı yatırımcı cidi satış yapmadı ise neden piyasa geriledi? Buna cevap şu olabilir; uzun süreli taşıma imkanı sınırlı olan ve kısa soluklu hareketlerle para kazanma güdüsü ise daha çok işlem yapan yerli yatırımıcı İMKB 'yi uzun süre taşıyamıyor. Özellikle yurt dışının karıştığı ve içeride de kredilere önlem paketlerinin bu kadar konuşulduğu ortamlarda yerli yatırımcı 'önce ben satayım' güdüsü ile sert tepki veriyor. Tabii yabancı yatırımcının şuana kadar ciddi satış yapmamış olması bundan sonra yapmayacağı anlamına da gelmiyor. Özellikle yurt dışında düşen emtia fiyatları ve gelişmekt eolan ülkelere arasında oluşan farklılıklar Türkiye'de de yabancı yatırımcının bir miktar pozisyon azaltması ihtimalini doğuruyor. Bunu gören/sezen yerli yatırımcı da zaten elinde normalde fazla olan hisse portföyünü azaltma yoluna gittiği için İMKB sert düşüyor.

Son olarak yerli yatırımcının Nisan başından beri bu denkli pozisyon almasının sebebi biraz da seçim öncesi bir rally beklentisi ve sonrasında bir not atrımı ihtimali ile alınan pozisyonların sonradan gelecek yabancı yatırımcılara daha yüksek fiyattan satılması şeklinde dillendirilmişti. Belki şimdi bu senaryoda da bozulma olmuş olabilir.