Advertisement

FED başkanı Ben Bernanke Atlanta'daki Uluslararası  Para Konferasında beklenen konuşmasını dün yaptı. FED Başkanı daha önceki seferlerin aksine karamsar bir görüntü verdi. Kendisinden kısa bir süre önce de Başkan Obama'nın "çift dip beklemiyorum ama istihtamda net bir toparlanma yok" açıklaması gelmişti.
 
Nam-ı diğer helikopter Ben Bernanke, alışılmışın aksine bu sefer piyasalara moral vermedi ya da veremedi. Aslında açıklamaları bir nevi itiraflar manzumesi gibiydi.
 
- "İstihdam piyasasında son gelen veriler bir zayıflama olduğunu olduğunu gösteriyor." Meali: 1 trilyon dolar para bastık; işsizlik hala %9'un üzerinde ve elimizde yapacak çok şey yok.
 
- "ABD ekonomisinde bu seneki büyüme beklenenden daha düşük olacak gibi." Meali: İlk çeyrekte % 1.8 büyüdük; yılın ikinci yarısı bunu mumla arıyabiliriz.
 
- "Enflasyonda son dönemdeki yükseliş endişe kaynağı ama ekonomi zayıfladığı için enflasyondaki bu yükseliş geçici olacak." Meali: Enflasyon yükseliyor, hem de hızla yükseliyor ama derdimiz o değil. Keşke enflasyon % 2'nın üzerine çıksa ama büyüme de geri dönse.
 
Anlaşılan o ki; önümüzdeki dönemde ABD'de faizler oldukça uzun süre düşük kalacak. FED'in enflasyondaki yükselişe rağmen 2011'de faiz artırması mümkün değil. Hatta 2012'de de uzunca süre faiz artışları görmeyebiliriz.
 
Peki bu piyasalar için iyi bir şey mi?

Bence buna farklı enstrümanlar için farklı sonuçlar doğuracağını söyleyebiliriz.
 
- Dolar endeksi bence güçsüz kalmaya devam edecek. Özellikle her türlü problemine rağmen Euro/USD'da yön bundan sonra yukarı doğru olur.
 
- Hisse senetleri için önceden alınmış topyekün dünya ekonomilerinde toparlanma hikayesi artık sona erecek gibi gözüküyor.
 
-2011'de ABD'nin ucuz para politikası  devam ettiğine göre, gelişmekte olan ülkelerin  başta gıda olmak üzere enflasyon riskine karşı uyanık olamsı gerekecek.
 
3.tur parasal genişleme olmayacağına göre, işler sarpa sararsa Bernanke kaç numaralı şapkasından hangi isimde bir tavşan çıkaracak çok merak ediyorum.