Advertisement

Yıl başından beri Borsalarda satış dalgası devam ediyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde başlayan satış dalgası son 2 haftada gelişmiş ülke hisselerini de vurdu. Şöyle kısaca bir  göz atacak olursak; yıl başından bu yana İngiltere FTSE % 3,8; İtalya % 3,5; Brezilya IBOV % 11  ve Hindistan  SENSEX  % 12 aşağıda seyrediyor. İMKB'nin kayıpları ise yıl başından bu yana %6'ya ulaştı.

Genel olarak bakıldığında borsalardaki satışlar hisselerin ucuzlamasına  yol açtı. Akla şimdi aynı soru geliyor. Alım için uygun mu?

Bu sorunun tek bir cevabı yok. Ancak hisse senetlerinin neden yıl başından bu yana değer kaybettiğini düşününce, aslında sonuca varmak daha kolay oluyor. 2011'de hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde ekonomik toparlanmanın hız kaybettiği görülüyor. İstisnai iki ülke olarak Çin ve Türkiye'de ise aşırı ısınma için önlemler alınıyor. Hisse senetlerinin satın almak istediği 'büyüme' hikayesi 2011 yılında dünyada etkisini kaybetti.

Diğer bir unsur da 2010 yılı boyunca piyasalarda hüküm süren bol likidite ve risk iştahının bu sene azalmış olması. ABD'de uygulanan parasal genişlemenin sonuna gelinmesi ve 3. turun olmayacağının kesinleşmiş olması, piyasalardaki riskli
varlıklara olan ilginin azalmasına yol açıyor. Bu senaryoda da hisse senetleri en büyük  darbeyi alıyor.

Son olarak dünyayı sarsan enflasyon korkusu yatırımcıların faiz dışı enstrümanlardan çıkıp enflasyona endeksli tahvil ve bonolara ya da altın gibi güvenli limanlara yönelmesine yol açıyor. Piyasaların son zamanlarda gündemine gelen ve "sistemik risk" olarak adlandırılan Yunanistan'ın temerrüt durumu yada ABD'nin borçlanamama hikayesi de hisse senedi yatırımcısının keyfini kaçıran diğer unsurları oluşturuyor.

Bu çerçeveden bakıldığında hisse senetlerinin neden değer kaybetiğini anlamak çok da zor değil. Ancak buna rağmen "bu seviyelerden kademeli alım yapmak istiyorum; ancak hangi piyasa en ucuz oradan başlayacağım" diyenler için ise resim aşağıdaki grafikteki gibi.

Fiyat/ Kazanç oranlarına göre borsaları sıraladığımızda ortaya çıkan resim; Türk Borsası'nın göreceli olarak ucuz olmadığı. Geleneksel olarak 10-11 bandında işlem gören Türk Borsası, şu an bu bandın üzerinde ve 12'li seviyelere yakın. Yıl başından beri % 6'ya yakın düşüş olmasına rağmen İMKB, F/K açısından değerlendirildiğinde Rusya, İspanya ve Brezilya'ya göre hâlâ pahalı gözüküyor.

Dolayısıyla hisse senedi yatırımcıları için akılda bulundurmalarında fayda olan
nokta şu; İMKB'nin içinde bulunduğu havuza akan para  (yabancı yatırımcı ) sonsuz değil. Hele ki cari açık gibi ciddi sorunları bulunan bir ülkenin eğer ucuz olmadığını düşünüyorlarsa, başka gidecek  adresleri olduğunu unutmamak lazım.