Advertisement

Bugün bütün uluslararası ajanslarda aynı haber var. Dün akşam saatlerce süren toplantıların ardından medyaya yansıyan açıklamalara göre iki lider büyük ölçüde anlaştı ve bugünkü zirvedeYunanistan bir kez daha kurtarılacak (!) Haberlerin detaylarına baktığımızda 4 farklı senaryodan bahsediliyor ve bunlardan birinde karar kılınacağı ifade ediliyor.

Nedir bu senaryolar?
1- İtfası gelen olan tüm Yunan tahvillerinin (zorunlu) gönüllülük esası ile aynı vadeli Yunan tahvillerine yatırılması.

2- İtfası gelen tüm Yunan tahvillerinin ana parasının belli bir kısmının (örneğin % 20 ) ödenmesi,  geri kalanının daha uzunvadeli tahvile ( örneğin 20 yıl) yatırılacak ve faiz % 5,5 seviyesine fikslenecek.

3- İtfası gelen tüm Yunan tahvilleri şu anki piyasa değerinden geri alınacak

4- Bankalara Yunanistan vergisi gelecek. Bütün Avrupa Bankaları işlem başına yeni bir vergi ödeyecek (örneğin 0,0025 Euro) ve 1 yılda 10 milyar, 5 yılda da 50 milyar euro kaynak elde edilecek. Bu para bir havuzda toplanacak ve bankaların elinden Yunan tahvili zaman içerisinde buradan toplanacak paralar ile geri alınacak. Bununla beraber Avrupa Birliği ülkelerinin devreye girmesi ile yeni bir 70 milyar euroluk kaynak yaratması ve bunu Yunanistan'a kullandırması mümkün olacak.

Öncelikle ilk 3 önerinin derecelendirme kuruluşları tarafından temerrüt olarak
nitelendirileceğini söyleyebiliriz. Yani adı gönüllü de olsa zorunlu da olsa yeniden yapılandırmaya yönelik herhangi bir çalışmanın derecelendirme kuruluşları tarafından default olarak nitelendirileceği aşikar. Diğer yandan son ihtimal belki piyasalar tarafından olumlu karşılanabilir. Burada hem yeniden yapılandırma yok hem de özel sektör taşın altına elini sokmuş oluyor bir şekilde. Ancak burada da toplam 340 milyar euro borcu olan Yunanistan için 50 milyar euroluk özel sektör katılımının yeteriz kalacağı şeklinde eleştiriler var.

Aslında en son senaryo dahi uygulansa bu, krizin gerçekten çözülmesi anlamına gelmeyecektir. Piyasa Yunanistan'da ne uygulanırsa aynı modelin İrlanda ve Portekiz'de de uygulanması için Avrupa Birliği'ni zorlayacaktır. Yani eğer “Yunanistan” vergisi çıktı ise İrlanda ve Portekiz için de aynı vergiler istenecektir. Diğer yandan, eğer Yunanistan ikinci tur destek aldı ise diğer iki ülke için de bu süreç başlayacaktır. Dolayısıyla aslında Merkel ve Sarkozy'nin anlaşmış olması zaman kazanmaktan daha öteye bir anlam ifade etmemekte.

Şu an  Avrupa'da konuşulan konu Avrupa'nın merkez (center) ve çevre (periphery) olarak ikiye ayrılması ve farklı yöntemlerle idare edilmesi şeklinde. Yani Yunanistan konusu aslında bir teferruat.