Advertisement

Ağustos tarihi yaklaştıkça piyasalarda gerginlik artıyor. Uzun süredir magazinsel olarak nitelendirdiğimiz kriz gittikçe akut bir hal alıyor. Fiyatlamalar enteresanlaşıyor. Kimle konuşsak 3 Ağustos sabahı ABD'nin temerrüde düşmüş olduğu bir dünyayı fiyatlamanın mümkün olmadığını söylese de, diğer yandan ABD CDS oranları, ABD 1 aylık bono faiz oranları tedirginliğin ciddi miktarda artmış olduğunu gösteriyor.

Grafikte görüleceğe üzere 5 yıllık ABD CDS oranları 5 yıllık Alman CDS oranlarının üzerine çıkmış vaziyette. Daha enteresan olanı büyüyemeyen hatta ciddi bir stagflasyon riski ile karşı karşıya olan İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizleri % 2,7'lerdeyken, ABD 10 yıllık tahvil faizi % 2,9 seviyesinde seyrediyor.

Diğer yandan dün ABD Hazinesi'nden gelen açıklamalar da olayın vehametini artırır nitelikteydi. ABD Hazinesi 3 Ağustos sabahı eğer borç limiti artırılmamış olursa hangi borçlara öncelik verilecek, ilk kime ne ödenecek şeklinde bir (contingency) çalışma yaptığını açıkladı. Bu piyasaları daha da gerdi.

Şimdi bir ümitle hafta sonu bekleniyor. Umut edilen hafta sonu varılacak uzlaşma ile piyasaların derin bir "oh" çekmesi. Olmaz ise; onun cevabını kimse bilmiyor.