Advertisement

Altın fiyatlarında 2 gündür ciddi bir düşüş görülüyor. 1900 dolara kadar yükselen altın fiyatları, son iki günde yaklaşık % 10 düştü. Kritik 1750 dolar desteğinde de tutunamayan altın, şu saatler itibari ile 1740 dolara kadar geri çekilmiş durumda. Diğer yandan son 2 günde ABD'de hisse senedi endekslerindeki ortalama yükseliş %5'i buldu. Yani Altın düştü, Dow Jones yükseldi; petrol ise yerinde saydı.

Bu resimden ne anlamak lazım? Neden güvenli liman olarak herkesin adını ezberlediği altın hızla aşağıya gelir; riskli varlık olarak tanımlanan hisse senetleri yükselirken, petrol gibi büyüme oranlarına duyarlı bir emtia yerinde sayar?

Aslında sorunun cevabı bence içinde saklı. Büyüme ile ilgili ciddi bir beklenti olmaksızın FED'den gelecek açıklamalar öncesi piyasalar, bazı aşırı (extreme) pozisyonlarını törpülüyor. FED'in muhtemelen piyasaları boşlukta bırakmayacağı ve bir şekilde yapıcı birkaç  açıklama ile geleceğini düşünen piyasa oyuncuları, altın fiyatlarında oluşan köpüğü alırken, aşırı satım bölgelerine yaklaşan hisselerde alıma geçti. Bir nevi altındaki uzun (long) ve hisse tarafındaki kısa (short) pozisyonlarını azalttı. (unwind).

Bunun ciddi bir trend değişimi yada yeni bir risk algısında artış olduğu şeklinde yorumlamak için en güzel yapılacak şey, petrol fiyatlarına bakmak. Son dönemde altındaki ciddi yükselişin ardından, 20 varil petrol ile 1 ons altın alınır hale gelmişti. Sadece 8 ay önce, 13 varil petrol ile 1 ons altın alınır vaziyetteydi. Son dönemlerde dünya ekonomilerinde görülen soğuma ve resesyon ihtimallerinin artması, petrol fiyatlarının hızla düşmesine neden oldu. Diğer yandan altın da güvenli liman arayanların bir numaralı adresi haline geldi.

İşte bu altın/petrol dengesinde 20'li seviyelerden aşağıya geldiğimizi görmeden, 'risk on' denilen, yeniden risk iştahının arttığı bir sürece başladığımızı söylemek erken olur.