Advertisement

Bayram tatili sonrası 3.5 gün kapalı kalan içerideki piyasalar, yurt dışında yaşanan risk iştahını fiyatlamaya çalışıyor. Özellikle İMKB100 'de gün ortası itibari ile % 2'yi aşan alımların geçen hafta içerisinde ABD Borsalarında % 3'ü bulan yükselişi sindirme çabasında oluştuğunu söyleyebiliriz.

Diğer taraftan kur tarafı daha değişik bir fiyatlama içerisinde. Türkiye kapalı iken yerli piyasaların yokluğunda 1.75'lerden 1.7140'lara kadar gerileyen Dolar/TL paritesi bugün tekrar % 1'e yakın yükseldi ve 1.74 bandına geri geldi. Bu yükselişte paritenin aşağıya geldiğini gören yerli banka ve kurumların dolar talebi, dün itibari ile tekrar azalan global risk iştahı ve Merkez Bankası'nın döviz satım ihalelerini başladığından beri en düşük seviye olan 30 milyon dolara çekmesinin rol oynadığını söyleyebiliriz.

Avrupa'da İtalya korkusu gittikçe büyüyor

Biz tatil rehavetinden çıkmaya çalışırken Avrupa'da İtalya ile ilgili kaygılar tekrar yükselmeye başladı. Avrupa Kurtarma Fonu'nun alımlarına rağmen İtalyan devlet tahvillerinde faiz artışı 10 gündür üst üste devam ediyor. 10 yıllık İtalyan tahvil faizi % 5,20 seviyesine yükseldi. Diğer yandan 5 yıllık İtalyan risk primleri (CDS) de L+ 395 ile rekor seviyede.

Sadece eylül ayı içerisinde 50 milyar Euro iç borç servisi yapacak olan İtalyan Hazinesi'nin bu kaynağı nasıl bulacağı piyasaları endişelendiriyor. Son tahvil ihalesinde gelen talep oranı (bid /cover) 1.27 ile bir önceki ihalede oluşan 1.35 oranının altına gelince, İtalyan faizlerinde kıpırtı başlamıştı. Geçen hafta içerisinde bu riskin özellikle CDS fiyatlarına yansıdığını gördük.

Bugün Avrupa Merkez Bankasından gelen açıklamalarda da 'İtalyan tahvillerinin birinci elden (hazine ihalelerinden) alımının düşünülmediği'  ifadesi piyasaların kaygılarının derinleşmesine yol açtı.

Bugün tarım dışı istihdam verisi piyasalar açısından, özellikle de FED'in olası 3. tur parasal genişleme ihtimalinin belirmesi yönünden çok önemli olacak. Ancak bence önümüzdeki haftanın konusu İtalya ve İspanya olacak gibi.

Hızlı yükselişlerin görüldüğü Ağustos ayının son haftası Eylül ayı için belirleyici olmayabilir. Piyasa FED beklentisi ile yükseldi ama verilerle ve büyüme kaygıları ile ilerlemekte zorlanıyor.