Advertisement

Geçtiğimiz hafta piyasalar için son derece önemli sayılabilecek açıklamalar ve veriler geldi. Belki de önümüzdkii 2-3 aylık dönemde nelerin olabileceğini nelerin ise hayal olarak kalacağının ipuçlarının verildiği bir haftayı geride bıraktık.

Haftanın kare as açıklamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

1-Başkan Obama'dan 447 milyar USD'lik yeni bir teşvik paketi

2- Trichet'nin Avrupa'da faiz artışı bitti, faizlerde yön önce yatay sonra faiz indirimi mümkün olabilir açıklaması

3-FED'in piyasa beklentilerini karşılamayan konuşması

4- İç piyasada Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın 2012 için büyümenin % 5 'in altına kalabileceği ifadesi

 Bu açıklamaların dışında genel olarak ekonomilerde soğuma göstergesi olan zayıf gelen PMI ( satın alma endeksleri) ve Sanayi Üretim verileri de dünyanın  bir çok yerinde geçen haftada gelmeye devam etti.

Cuma gününe kadar beklenti yapılacak olan G7 zirvesi sonrası ülkelerin organize bir şeklide piyasalara müdahale edeceği ümidiydi. Ancak son darbe de ABD Hazine Bakanı Tim Geithner'den geldi. Geithner G7 arkasından sistemli bir hareket beklemediğini söyleyince Cuma güne akşam saatlerinde piyasalar iyice cözüldü. EUR/USD 1,37'ye kadar geri çekilirken AVrupa da hisse senetlerinin kayıpları % 3 leri buldu.

Artık net olarak anlaşıldı ki top yekün bir kurtuluş yok ve 2012 bu seneden de daha zor geçmeye aday. Bütün ülkeler büyüme sevdasına her türlü önlemi, yöntemi kullanmaya razı. Yeter ki korkulan resesyon ihtimali olmasın. Tabii bu senaryoda da her türlü kur savaşlarından, merkez bankalarının yeni absürd kararlarına kadar her şeye hazırlıklı olmalıyız.