Advertisement

S&P bugün beklenmedik bir zamanlamayla İtalya'nın notunu A'ya düşürdü. Yunanistan kaygıları had safhadayken bir de Avrupa'nın en büyük 3. ekonomisi olan İtalya borç dinamikleri nedeniyle ateş hattına atıldı.

Diğer tarafta dünya ekonomileriyle ilgili kaygılar artarak devam etmekte. Son gelen PMI (satın alma endeksleri) dünyanın birçok ülkesinde ( Türkiye dahil) 50'nin altına indi. Yani daralma net olarak kendini gösteriyor.

Daha önceki toplantısında faiz indirimi sürecinin devam edebileceği, bunun için de global ekonomik şartları takip edeceğini belirten TCMB , bu gelişmelerin ardından faiz indirimine ara vermiş gibi gözüküyor. Politika faizini değiştirmeyen TCMB enflasyon beklentilerinin kısa sürede bozulacağını ancak bunun geçici olacağını söylüyor. Diğer taraftan bir önceki toplantıda 'aşağıya yönlü riskler dengelenmiş oluyor' cümlesini kaldıran piyasa büyüme rakamlarında ciddi bir bozulma bekliyor.

Bu noktadan bakıldığında piyasaya beklenenden daha 'dovish' yani genişleyici politikalara devam mesajı verilmiş gibi görünüyor. Bu anlamda TCMB 'kurdan rahatsız değilim' diyor ama bir yandan döviz satım ihalelerinde kur 1.80'e çıktığında rakamı artıyor. Diğer taraftan 'enflasyon geçici olarak artacak' diyor ve büyüme konusundaki hasassiyetini belirterek genişleyici politikalara yol veriyor.

TCMB enflasyon, cari açık, büyüme gibi birden çok ekonomik veriyi aynı anda kontrol etmeye çalışıyor gibi gözüküyor. Özellikle azalan rezervler, devam eden dolar talebi gözönünde bulundurulduğunda büyümeyi destekleme çabaları piyasa tarafından algılanmakta zorluk çekiliyor gibi görünüyor.