Advertisement

Dün İtalya'nın notunu aşağıya çeken S&P, İstanbul ofisinin resmi açılışının bir gün öncesinde Türkiye'nin yerel para biriminden ülke notunu 2 kademe birden yükselterek BBB- notuna çekti. Diğer taraftan aynı S&P ülkenin döviz cinsinden notu BB-'yi değiştirmeden bıraktı.

Şimdi hangi piyasa niye bu kadar tepki verdi konusuna gireceğiz ama önce S&P'nin aynı ülkenin iki ayrı notu için neden bu kadar farklı düşünmüş olabileceği üzerine akıl yürütelim.

Şimdi S&P diyor ki; Türkiye'nin TL cinsinden çıkartmış olduğu devlet tahvili ve bonolara yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar için kurumun verdiği not yatırım yapılabilir ülke (investment grade) notu. Aynı kurumun aynı ülke için yabancı para cinsinden çıkartığı eurobond ve tahvilleri için verdiği not çöp (junk) bono notu.

Türkiye'nin Mayıs 2011 itibari ile toplam borç rakamı 490 milyar TL. Bunun 360 milyar TL'si Türk Lirası cinsinden, (%70) 130 milyar TL'si (yaklaşık 80 milyar USD) ise yabancı para biriminden.

S&P diyor ki; 'eğer Türk Lirası cinsinden Türk tahvili alacaksan kafanı rahat tut. Yok yabancı para cinsinden aynı ülke tahvili alacaksan ben hala kaygılarımı muhafaza ediyorum. Yani döviz cinsinden Türk tahvili alacaksan riski yüksek ben ona yatırım yapılabilir etiketimi vermem' Sebep? Yüksek cari açığı var, kur kırılganlığı devam ediyor.

Reklam Kokan Hareketler

Yerel para biriminden notumuzu 2 basamak birden yükseltecek kadar pozitif gelişmeler kaydeden S&P'nin bu açıklamayı İstanbul'da açacağın ofisinin 1 gün öncesinde yapması hoş (!) bir sürpriz olmuş. S&P 'döviz cinsinden daha uzun bir süre (cari açığın yeterince düştüğünü görmeden) sizin notunuzu artıramam ama artık akraba oluyoruz (İstanbul'da ofis açıyoruz) dolayısıyla geç kalmış bir refleks ile kolay olan yerel para biriminden notunu artıyoruz' şeklinde düşünmüş olabilir.

Kur ve Tahvil piyasası sınırlı tepki verirken İMKB neden çok sert tepki verdi?

Bu enteresan bir durum. Hadi S&P'nin yabancı para birimi cinsinden olan hassasiyeti konusu kuru baskı altına aldı. Tahvil piyasasında hareketlerin kısıtlı kalması dikkat çekici oldu. Türk Lirası görünümün BBB-'ye çekilmesinin direk olarak etkilediği piyasa olan tahvil piyasası tepkiyi sadece 20 baz puanla sınırlı tuttu. Gösterge tahvil % 8,25 'den % 8,05 'e geriledi.

Hisse tarafı ise en sert tepkiyi verdi. Özellikle VOB'da ay başından beri artan kontrat sayıları hisse yatırımcısının böyle bir haberi bir süredir beklediğini söylüyor. Son 10 gündür yurt dışı satış baskısı altındayken İMKB'nin pozitif ayrışmasının sebebi not artırımı beklentisindenmiş.

Bundan sonra özellikle tahvil ve kur tarafı daha belirleyici olacak. Bu not artırımı ile eğer kur ve tahvil faizleri kendilerini yurt dışındaki satış baskısına karşı koruyabilirlerse hisse senedi tarafındaki kazanımlar uzun sürekli olabilir.