Advertisement

20 Eylül 2011'deki PPK toplantısında Merkez Bankası büyüme noktasında aşağıya doğru risklerin ağır bastığını, Avrupa'daki krizin büyümesi durumunda her türlü ekstra önlem alınarak büyümenin destekleneceğini belirtmişti. Enflasyon konusunda ise yükselişin geçici olacağını belirtmişti.

21 Ekim 2011'e geldiğimizde ise ana manşet enflasyon oldu. Enflasyonun kısa vadede ciddi bir yükseliş içinde olabileceği uyarısı yapan TCMB, her türlü önlemi alarak beklentilerin bozulmasına izin vermeyeceğini belirtti. Politika faizini değiştirmezken, haftalık 65 milyar TL fonladığı borç verme faiz oranını % 9'dan % 12.5'a çekti.

1 ay içinde resimde bu kadar büyük bir değişiklik olması gerçekten fiyatlanması zor bir konjonktürdür. Trader ve fon yöneticileri için sadece 1 ay önce faiz tarafında ciddi bir maliyet yükselişi beklenmezken bir anda en önemli fonlama kaynağı 350 baz puan faizi yükseltip bir de enflasyon riskinden bahsederseniz fiyat oynamaları sert olur.

Faiz tarafı mesajı net aldı

2 yıllık gösterge faize baktığımızda Eylül ayında % 7.70'ler seviyesinden %9.66'a kadar yükseldi. Ama daha önemlisi 1 yıla kadar olan bütün swap piyasasında yani tahvil pozisyonlarının fonlamasının yapıldığı piyasada 250-300 baz puanlık artış oldu.

İMKB'yi faiz yükselişi vurdu

Son 1 hafta öncesine kadar aslında genel olarak pozitif ayrışmayı başaran İMKB son iki günde sert kayıplar verdi. Tahvil faizlerinin % 9.50'ların üzerine çıkması, diğer taraftan sepet kurun bütün müdahalelere rağmen 2.20 seviyesinin altına inenememesi burada satışları tetikledi. Ama daha önemlisi Türk hisse senetlerinin 2012 için beklenen karlılık oranı şu anki fiyatları ile karşılaştırıldığında birçok yatırımcı için pahalı görünüyor.

Merkez Bankası enflasyon konusundaki beklentilerin daha fazla bozulmasına izin vermemek adına dün ilk tepkisini verdi. Piyasanın verdiği reaksiyon da 'bunda sonra ucuz para olmayacak, o yüzden maliyeti kurtarmayan pozisyonları azaltalım' şeklinde özetlenebilir. Buraya kadar bence bir sorun yok.

Bundan sonrasında gözler TCMB'de olacak. Ekim ayında PPK toplantısında verdiği mesajı enflasyon raporunda devam ettirecek mi? Enflasyon vurgusunu ne kadar sürdürecek? Kısa vadede faizler yükselebilir ama TCMB ile piyasanın 'frekansı' tekrar tuttuğunda % 9.5- %10 seviyesi birçok yatırımcı için cazip olacaktır.