Advertisement

Uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde altın fiyatları kısa süreliğine de olsa 1.420 ons seviyelerine kadar yükseldi ancak bu seviyelerde tutunamayarak tekrar 1.400 ons seviyelerinin hemen altında 1.390 seviyelerinde inerek bu seviyelerde tutunma çabasına girdi. Altın fiyatlarında geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşlerin iç piyasada doların hızla yükselmesi nedeniyle TL bazında altın fiyatlarını etkilemediğini söyleyebiliriz. Ons bazında fiyatlar düşse dahi Dolar/TL nin hızlı yükselişi nedeniyle TL bazında altın fiyatları aynı paralelde düşmedi. Dolayısı ile TL bazında altın yatırımı yapmak isteyenler altının geçen haftaki düşüşünden faydalanamadı diyebiliriz.

Altın fiyatlarının 1.400 ons seviyelerinde tutunma çabalarına şahit olmaktayız. Bu hafta altın fiyatları Uluslar arası piyasalarda önemli bir gelişme olmazsa sakin bit seyir izleyebilir. En önemli konu FED açıklamaları olacaktır. Parasal genişleme ile ilgili yapılacak her türlü açıklama piyasalar tarafından yakından takip ediliyor ve piyasalar açıklamalara anında tepki veriyor. ABD ekonomisine ilişkin haberlerin özellikle FED tarafından parasal genişlemeye ilişkin yapılacak açıklamaların altın fiyatları üzerinde etkisi olacaktır.

İç piyasalarda altın fiyatlarının 1.600 ons seviyelerinden 1.400 ons seviyelerine gerilemesi nedeniyle Nisan ve Mayıs aylarında altın ithalatı rekor seviyelerde gerçekleşti. Düşük altın fiyatları altın yatırımcılarının ve üreticilerinin altın talebini olumlu etkiledi. 2012 yılının tamamında yapılan 120.780 kg’lık ithalata karşılık 2013 yılının ilk beş ayında ithalat 130.872 kg olarak gerçekleşti. Mevsimsel etkenlerinde üreticiler için daha uygun fiyatlardan maliyetlenmesi için bahane oldu diyebiliriz.

Daha önceki yazımda altın fiyatlarının düşmesinin iç piyasalardaki olumlu yönlerine değinmiştim , açıklanan ithalat verileri de bu durumu teyit etmiş oluyor. Altın fiyatlarının düşmesi sadece olumlu etkiler yaratmıyor, olumsuz etkilerinden de bahsetmek gerekiyor.

Altın tarafında kontrat bazında yapılan alım-satım işlemleri neticesinde alım yönünde işlem yapan yatırımcıların altın fiyatlarının hızlı düşüşü nedeniyle teminat tamamlayamadan pozisyonlarının kapanması zararı kaçınılmaz kıldı. Pozisyonlar kapanmasaydı da şu an ki durum itibari ile altın fiyatlarının eski seviyelerine gelmemesi durumunda zarar eden pozisyonu taşımaktan başka bir alternatif yok. Ya pozisyon taşınacak ya da pozisyon zararına kapatılacak.

Yatırımcıların bu tarz işlemlerde dikkatli olmasında fayda var. Piyasaların yakından takip edilmesi ve uzman kişilerin uyarılarının dinlenmesi yatırımcılar açısından daha sağlıklı olacaktır.