Advertisement

Fed açıklamaları sonrasında altın fiyatlarındaki aşağı yönlü hareket 1.278 ons seviyelerinde ufak çaplı alımlarla şimdilik karşılanmış gibi görünüyor. Varlık alımlarının azaltılabileceği ve 2014 yılında sona erdirilebileceği bilgisi piyasalarda geniş yankı buldu. Özellikle  altın fiyatları üzerinde yaşanan satış baskısı Fed açıklamalarından sonra daha da arttı ve 1.380 ons seviyelerinden 1.278 ons seviyelerine kadar bir gerileme yaşandı. Aslında senaryoya başından şöyle bir baktığımız zaman, Nisan ayında Çin ve ABD ekonomik verilerinin kötü gelmesi, Güney Kıbrıs'ın borç yapılanması için altın satacağını açıklaması ve bu durumun diğer mali sıkıntıdaki ülkelere örnek olacağı endişesi gibi gündemde olan konular nedeniyle altın fiyatları iki gün içinde yaklaşık 200 ons düşerek  rekor kırdı. O dönemde gerçekten Çin ve ABD ekonomik verileri  fiyatların bu seviyelere gelmesini gerektiriyor muydu yoksa aslında FED ‘in geçen hafta yaptığı açıklamalar öncesinde fiyatlar üzerinde oynanan bir oyun muydu?

Dikkat çeken bir durum var, o da Nisan ayında yaşanan 200 onsluk düşüşe rağmen varlık alımına ilişkin yapılan açıklamalar sonrasında yaklaşık 100 onsluk bir düşüş söz konusu . Sanki Nisan ayında bugünün provası yapılmış gibi görünüyor. Geçen hafta formalite düşüşü yaşanmış havası var.

Fed varlık alımını azaltabileceğini ve 2014 yılında tamamen bitirebileceğini açıkladı ancak ya büyüme rakamları, işsizlik rakamları ve enflasyon rakamları beklenenden kötü gelirse ne olacak? Parasal genişleme gerçekten sona erecek mi?  Bu soruların yanıtlarını birlikte göreceğiz. Koşulsuz olarak parasal genişlemenin sona ereceğini düşünmüyorum, büyüme, işsizlik ve enflasyon verileri kontrol altına alınana dek varlık alımı devam edecektir, miktar azalabilir ancak süreç nasıl işleyecek buna dikkat etmek gerekiyor.

Bundan sonra Fed açıklamalarının ne kadar gerçekçi olduğunu ve piyasalara etkisini yakından izleyeceğiz. Faiz artırımına ilişkin bir karar ne zaman konuşulmaya başlanır bu çok önemli, o nedenle ABD ekonomik verileri  takip edilecek. Hedef  %3 -3,5 büyüme, % 6,5 – 6,8 işsizlik oranı. Yılsonu hedefi tutar mı göreceğiz.

Geçen hafta darphane ile ilgili grev konusundan bahsetmiştik , şimdilik korkulan olmadı grev yok. Tam düğün mevsimi gelmişken, vatandaşın uygun fiyatlardan altın alacağı zamanlarda darphanenin greve giderek ziynet altın işçiliklerinin artmasına neden olması ve vatandaşın yüksek işçilikle altın almasına neden olmasının vatandaşa faydası yok. Hazır altın fiyatları düşmüş vatandaş bu fırsatı değerlendirsin ve düşük işçilikle altın alsın.  Çünkü fiyatların düşmesi pek avantaj sağlamayacak ve aradaki fark tamamen işçiliğe ödenecek. Yani vatandaş ziynet altını fiyatlar düşse bile yüksekten almış olacak. Umarım böyle bir konu tekrar gündeme gelmez.

Dolar iç piyasada 1.94 seviyelerinde olduğu için altın TL fiyatı şimdilik 80 TL’nin altına gerilemedi , eğer dolar fiyatı 1.90 seviyelerine gerilerse ve altının ons fiyatı 1.280 seviyelerinde kalırsa o zaman altın TL fiyatında 80 TL ‘nin altını görmemiz mümkün. İç piyasada dolar fiyatları yakından takip edilmeli.

İç ve dış piyasalarda bu gelişmeler yaşanırken  4. Uluslararası İstanbul Altın Zirvesi, İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş., Noor CM, Loomis ana sponsorluğunda, Bloomberg HT medya sponsorluğunda çok değerli sponsorlar, katılımcılar ve davetliler eşliğinde Başbakan yardımcısı Sayın Ali Babacan’ın teşrifleriyle düzenlendi. Zirve’ye aynı zamanda KUYAŞ YK Başkanı Sayın S. Erdal Metiner, Noor CM Genel Müdürü Jihad Shannak, Loomis Türkiye Ülke Başkanı Sarp Tarhanacı, Türkiye Altın Madencileri Derneği Başkanı Sayın Ümit Akdur, TOBB Kuyumculuk Sanayi Meclis Başkanı Sayın İmam Altınbaş,  İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş.  YK Başkanı Sayın Özcan Halaç, Borsa İstanbul YK Başkanı Sayın İbrahim Turan, SPK Başkanı Sayın Vahdettin Ertaş katılarak protokol konuşmalarında yerlerini almışlardır. Altın sektöründe altın bankacılığının önemine değinmek üzere birçok bankanın üst düzey yöneticileri, mücevher sektörü temsilcileri,  çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri,  önemli tasarımcılar, THY temsilcileri, Fuar- organizasyon temsilcileri olmak üzere sektör ile yakından ilgilenen birçok katılımcı zirvede yerini aldı. Moderatörlüğünü  Sayın Kerem Alkin’in yaptığı zirvenin uluslararası konuğu ise Yatırım Danışmanı ve Fon Yöneticisi Marc Faber oldu.

Bizler de bu organizasyonda bulunmaktan Türkiye  ve sektör adına gurur duyduk. Her geçen yıl daha fazla katılımcı ile düzenlenen zirvede sektör temsilcileri bir araya gelerek sektörün ne derece büyüdüğünü, Türkiye ve Dünya ekonomisindeki yerini  farklı bakış açılarıyla anlatarak, sektörün önünü açacak gelişmeleri, önerileri ve uygulamaları paylaşmışlardır.

Bol kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim.