Advertisement

Özellikle Nisan ayından bugüne kadar altın fiyatlarında yaşanan hızlı gerilemeye karşı tepki alımları gelmeye başladı. Bu tepki alımları uzun soluklu olmayacaktır ancak altın fiyatlarının önümüzdeki günlerde hangi bant arasında kalacağının sinyallerini vermesi açısından önemli. 1.180 ons seviyelerinden gelen tepki alımları ile 1.245 ons seviyelerinde tutunma çabası görüyoruz. Bu hafta açıklanacak olan ABD istihdam verileri önemli. Çünkü ABD ‘nin en önemli hedefi  işsizliğin azalması. Dolayısı ile beklenenden daha iyi gelecek bir işsizlik verisi altın fiyatları üzerinde satış baskısını artırabilir. Altın fiyatlarının her ne kadar yakın zamanda yükselmesini beklemesek de güncel gelişmelerin de altın fiyatları üzerinde etkisi olduğunu unutmamak gerekiyor. Düşük maliyetli altın almak isteyen merkez bankaları için bu seviyelerin altı alım için uygun görünüyor. Ayrıca düşük altın fiyatları  Türkiye , Hindistan , Çin gibi ülkelerin fiziksel talebini etkileyecektir.

Kaldı ki Türkiye külçe altın ithalatına baktığımız zaman son üç ayda toplam ithalat 133 ton.  Yılbaşından bugüne baktığımızda ise toplam ithalat 180 ton . Bu rakam bizim altın ithalatında bu sene tüm senelerin yıllık  altın ithalat rekoru kırmamıza ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor.Hatta ben  bu sene külçe altın ithalat rekoru kıracağımızı iddia ediyorum.  Bu rekor 2005 yılında 269.489 kg. olarak gerçekleşmişti. Ben bu sene 300 ton altın ithalatı öngörüyorum. Hem mevsimsel nedenler hem de fiyatların alım için uygun seviyelerde olması  hem de arbitraj avantajı ithalat için uygun ortamı yaratıyor.

Diğer taraftan fiziksel talebin artması altın fiyatlarının düşmesi ile bağlantılı olduğu için fiyatların geri gelmesi aslında alım için de fırsat yaratıyor. Son 12 yıldır yükselen bir trend içinde olan fiyatlar için bir miktar  düşüş gelecekte fiyatların daha sağlıklı çıkması için gerekli. Geçmişten bugüne istikrarlı bir şekilde yükselen fiyatlar güvenli liman özelliği taşıyan altın için doğru bir tanım ve bu tür geri çekilmeler ile bu tanımın ortadan kalkması kısa vadede pek mümkün görünmüyor. Kaldı ki her zaman söylediğim bir konu var ; Dünya’da yaşanabilecek negatif gelişmeler karşısında tepki verecek ilk yatırım aracı altın olacaktır. Bu gelişmeler siyasi , ekonomik ya da jeopolitik olabilir. Mesela Mısır yine gündeme gelmeye başladı ve bölgedeki gerginlik nasıl sonuçlanır , neler olur göreceğiz.

Gelelim iki haftadır yazdığımız darphane grevi meselesine ,  ziynet altınlar içinde çeyrek altın işçiliği 2.500 usd oldu. Anlamı aldığınız her bir çeyrek altın için has değeri dışında işçlik bedeli ödenmesidir.Altın has değeri düşüyor ama işçilik yüksek olduğu için çeyrek altın değeri düşmüyor.

Bu durum iyi mi kötü mü diye soranlara şöyle cevap vereyim ; yeni çeyrek almak isteyenler yüksek maliyetli almış oluyor , işçiliğe para ödeniyor. Elinde çeyrek altını olanlar ise satmak istediklerinde aldıkları fiyatın altında satma riski ile karşılaşıyorlar. İşçiliksiz olarak alınıp satılabilecek gramaltın tarzı ürünler  vatandaş için daha cazip.

Altın fiyatları tepki alımları ile 1.250 ons üzerinde kapanış yapsa dahi ABD istihdam verileri önemli ve takip edilmeli. Altın TL fiyatı şimdilik 77 TL seviyelerinde seyrediyor. Dolar / TL fiyatı 1.92 civarında. Bu da altın TL fiyatının daha aşağıda olmasını engelliyor.

Bol kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim.