Advertisement

Altın fiyatlarında geçtiğimiz haftalarda yaşanan düşüş ağırlıklı dalgalı seyrin ardından bu hafta altın için daha olumlu bir hava söz konusu. 4 ay gibi kısa sürede belirli dönemlerde %30 ‘un üzerinde  kayıp söz konusu olunca piyasalarda da tepki alımları gelmeye başladı.Kısa dönemde bu kayıpların yerine konması beklenmese de şimdilik kanayan yaraya pansuman niteliği taşıdığını söylemeliyiz. Bugün itibari ile son bir yılın aynı dönemine göre %20 oranında bir gerileme söz konusu ,Nisan ayına göre yani 1.600 ons seviyelerinden bugüne kadar da kayıp yaklaşık %29 civarında . Fiyatların bu seviyelere gelmesinde en önemli etken FED kararları olarak karşımıza çıkıyor.Güçlü ABD ekonomisi zayıf emtia dolayısı ile  zayıf altın ortamı yaratıyor.Büyüme ve işsizlik ile ilgili beklentiler önümüzdeki dönemde ABD ekonomisinin geleceği hakkında fikir verecektir.Enflasyon sorun olmadığı sürece kısa vadede fiziksel talebe bağlı fiyatlar dalgalı seyredecektir.

Hindistan , Çin , Türkiye gibi ülkelerin mevsimsel nedenlerle talep ettiği fiziksel altın nedeniyle de tepki alımları gelme başladı. Bunun dışında bu seviyelerdeki fiyatların Merkez bankalarının da iştahını kabartacaktır. En azından kademeli olarak alım yapma ihtimali yüksek.

Geçtiğimiz hafta 1.260 seviyelerini geçemeyen altın fiyatları bu hafta tekrar bu seviyeleri zorlayacaktır. Ancak Çarşamba günü açıklanacak olan 18-19 Haziran Fed tutanakları genel olarak belirleyici olacaktır çünkü varlık alımına ilişkin alınan kararların detayları açıklanacağı için piyasalara yansımayan bir detayın açıklanması piyasaları etkileyecektir.Perşembe günü işsizlik başvuruları ve Cuma günü üfe ve çekirdek üfe verileri ABD ekonomisi ve dünya piyasaları açısından önemli ve yakından takip edilmesi gereken verilerdir. 1.200 ons seviyeleri taban oluşturma açısından önemli iken 1.260  ons seviyeleri gelen ekonomik veriler ve fiziksel talep doğrultusunda ciddi direnç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ve maalesef darphane grevi başladı , öncelikle çalışanların haklarını araması gerçeğine ve emeklerine saygı duyduğumu belirtmek isterim.Kanunlar çerçevesinde  Hak ve Özgürlüklerin esas alındığı demokratik bir ülkede yaşadığımız için bu tür sosyal olayların çalışanların sesini duyurması açısından bir çok ülkede yaşanan bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Diğer taraftan darphanenin greve gitmesi nedeniyle piyasalarda ziynet altın sıkıntısı çekiliyor.Özellikle çeyrek altın bulmak neredeyse imkansız hale gelecek çünkü zaten mevcut durumda yetersiz olan arz nedeniyle çeyrek altın bulmak sorun olurken ayrıca üzerine eklenen işçilik fiyatları vatandaş için sorun oluyor.Darphaneden ziynet altınlar çıktığı gibi serbest piyasada oluşan işçilik fiyatları bir adet çeyrek altın has değeri üzerine neredeyse 15 TL ekliyor.Yani olması gereken fiyatın çok üzerinde. Burada vatandaşın bilinçlenmesi önemli bu kadar işçilikli bir ürüne para ayırmak yerine alternatif ürünleri de değerlendirmek gerekiyor. Amaç yatırım yapmak ya da takı konseptinde hediye vermek ise önemli olan uygun fiyattan düşük işçilikle almaktır. Ziynet altın fiyatları şimdilik bu konseptten uzak Daha doğru tercih olarak önerebileceğim İstanbul Altın Rafinerisinin üretmiş olduğu gramaltınlar olacak. Çok düşük işçiliği , bankalarda geçerliliği ,kuyumcularda rahatlıkla alınıp satılması gibi avantajları ile her gramajdan altın bulmak mümkün. En azından fazladan 15 TL vermiyorsunuz .

Bol kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim. 

Gökhan Aksu

İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş. Başkan Yardımcısı