Advertisement

Altın fiyatlarında geçen hafta dar bantta bir seyir izlemiştik ve fiyatların 1.300 ons seviyelerini zorlayacağını belirtmiştik. Geçen hafta  FED başkanı Bernanke’nin yaptığı açıklamalar neticesinde piyasalardaki  olumlu gelişmeler etkili oldu. FED varlık alımlarının ekonomik gelişmelerin takip edilerek azaltılabileceğini ısrarla vurguladı ve Eylül ayı içinde varlık alımının azaltılıp azaltılmayacağı ya da tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik beklentilerin ne derece gerçekçi olacağını anlayacaklarını belirtti. Varlık alımlarının ne ölçüde azaltılacağı da bence burada önemli , piyasaları tatmin edecek bir azalma söz konusu olacak mı bunu göreceğiz. Bu açıklamalar öncesinde petrol fiyatlarındaki artış da emtia fiyatlarının artmasına destek oldu. ABD ekonomisine ilişkin verilerin yakından takip edilmesi konusu hassaslaştı ve varlık alımlarının geleceği açısından daha kritik hale geldi.

Ben yine de varlık alımının azaltılmasına başlanmasından sonra ABD verilerinin önem arz edeceğini belirtmek isterim. Altın fiyatlarının kısa vadede hızlı düşüş yaşanması nedeniyle Fed tarafında yapılan açıklamaların etkisi ile tepki alımları gelmeye devam ediyor. Geçen hafta geçmeye çalıştığımız 1.300 ons seviyeleri bu hafta destek olabilir. Ancak yine de fiyatların kısa vadede hızlı artmasını gerektirecek bir durum söz konusu değil. 1.340 ons seviyeleri direnç olarak ilk etapta karşımıza çıkıyor. 1.290 ons seviyeleri de destek olarak  görülüyor.

Petrol fiyatlarındaki artışın da altın fiyatlarının artmasında etkili olduğunu söylemeliyim. Genel olarak emtiaların tamamında bir artış söz konusu .Uzak doğu kaynaklı alımların etkili olduğunu görüyoruz , fiziksel altına olan talep fiyatları aşağı yönlü hareket ettikçe etkili oluyor ve talep geliyor. Bu talebin şimdilik mevsimsel olduğunu söylemeliyim , trend değişikliği yaratacak bir talep söz konusu değil. Eylül ayından sonra asıl arz talep dengesinin etkilerini  birlikte göreceğiz.

Dolar –TL ‘nin gerilemesiyle  TL –altın fiyatlarının da ons her ne kadar bir miktar yükselmiş olsa da stabil kaldığını söyleyebiliriz. Şimdilik 80 TL civarında bir fiyatla piyasalar işlem görmekte. Dolar TL düşmeye devam ederse ons fiyatları yükselse bile fiyatlar çok fazla değişmeyecektir.

Bol kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim.