Advertisement

Altın fiyatlarının seyri  iki gün sürecek olan FED toplantısından çıkacak olan sonuçlar neticesinde yön bulacak gibi görünüyor. Neden yön bulacak gibi görünüyor diyorum derseniz de , şöyle açıklayayım ; Her ne kadar bu toplantı devam ederken ve sonuçları açıklanırken altın fiyatları aşağı ya da yukarı yönde hareket edecek olsa da kaçınılmaz son zamanı netleşmemekle birlikte varlık alımlarının azaltılması ve bir tarihte tamamen ortadan kaldırılması yönünde olacaktır. İlk etapta Eylül ayında varlık alımlarının aylık 85 milyar doların altına indirilmesi söz konusu olacaktır. Ancak indirileceği miktar konusunda belirsizlikler var , bu indirim ne kadar hızlı ya da yavaş olacak göreceğiz. Ben indirim miktarlarının ABD ekonomik verilerin FED ‘i ne kadar tatmin edeceğine göre belirleneceğini düşünüyorum. Ve en önemlisi indirim başladıktan sonra bundan geri dönüş pek mümkün olmayacaktır aksi takdirde bu piyasalarda FED’in başarısızlığı olarak görülecektir. Aylık 85 milyar dolarlık varlık alımının ilk etapta  aylık 70-75 milyar dolar seviyelerine çekilip yavaş bir süreci başlatabilirler ya da 60-65 milyar dolara çekilip hızlı bir başlangıç yapabilirler. Her iki miktarda da fiyatlar aşağı yönde etkilenecek olsa da aylık 60 milyar dolar ve aşağısında çıkacak bir tutar altın fiyatları üzerindeki satış baskısını hızlandırabilir. 60 milyar doların üzerindeki tutarlar da satışı getirebilir ancak daha yavaş bir düşüş görülmesi muhtemeldir.

Bağlantılı olan konu ise varlık alımları azaltılırken piyasaların vereceği tepkiler ne ölçüde olacak ve ABD ekonomisi hedefleri ve beklentileri ne derecede karşılayabilecek. Perşembe günü açıklanacak olan işsizlik başvuruları ve Cuma günü açıklanacak olan işsizlik oranı verileri önem arz ediyor. Her iki veride de beklentilerin altında oluşan rakamlar altın fiyatlarını negatif etkileyecektir. Bu nedenle bu hafta altın fiyatları açısından biraz kritik geçecek gibi görünüyor.

Son bir ayda en düşük 1.213 ons seviyesini gören fiyatlar en yüksek 1.348 ons seviyelerini zorladı. Son bir haftadır ise yatay bir seyir izledigini görmekteyiz ki bunun nedeni FED toplantısından çıkacak sonuçlar. Bu hafta yükselişlerin sınırlı kalacağını söylemek mümkün , 1.350 ons seviyesi kritik hale geldi ve şimdilik bu seviyenin üzerine çıkması pek mümkün görünmüyor. Geri çekilmelerde ise 1.300 ons seviyesi destek olarak karşımıza çıkmakta . Tabi iki teknik olarak bir seviye daha var ki 1.323 ons seviyesi , şimdilik fiyatlar bu seviye etrafında gelecek haberleri bekliyor.

Haftalardır yazıyorum belki de bıktırdım ancak Darphane bildiğiniz gibi devam. Grev  konusu ve işçilik fiyatlarındaki yüksek marjlar…  İşçilikten bahsederken geçen hafta bu konuda bir soru geldi ve açıklık getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İşçilik nedir ve bu işçiliği darphane mi alıyor yoksa başka kurum ya da şahıslar mı aylıyor  ? Darphanenin aldığı bir işçilik var ama anlattığımız bu değil. Darphane piyasaya sürdüğü ziynet altınlar karşılığında işletme olarak bir işçilik alıyor ama düşük bir işçilik alıyor. Buna hizmet bedeli demek doğru olur mu bilmiyorum. Darphane sadece yaptığı işin karşılığında bir miktar tutar talep ediyor. Ancak ziynet altınların piyasada belirli bir işçiliği oluyor . yani darphaneye altın veren kurumların karşılığında ziynet altınları alıp serbest piyasaya satmak için çıkardıkları zaman arz ve talep dengesine dayalı bir işçilik ortaya çıkıyor. Bunun tutarı da her gün değişiyor. Piyasada oluşan işçiliğin darphaneye bir katkısı yok. Bu tamamen piyasa oyuncuları tarafından elde edilen bir marj. Yani iki işçilik var ; birincisi darphanenin aldığı  sabit işçilik bedeli , ikincisi ise serbest piyasada oluşan ve değişen   işçilik bedeli. Bizim hep üzerinde durup anlattığımız ikincisi. Çeyrek altın işçiliği şimdilik 2.000 dolar seviyelerinde . Bayramdan sonra da grev devam ederse ne olur göreceğiz.

Bol kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim.