Advertisement

Suriye krizi  ve  FED kararları derken şimdide Summers piyasaları kısa süreli de olsa meşgul ediyor.Kim bu Summers derseniz şöyle cevap verelim ; ABD eski Hazine Bakanı. FED başkanlığı için adaylıktan çekilince piyasalar üzerinde negatif bir algı oluştuğunu söylemek mümkün. Bu durum altın fiyatlarını artış yönünde etkiledi. Ancak bu durumun etkisinin fiyatlar üzerinde geçici bir etki bırakacağını söylemek gerekiyor. Sonuçta FED başkanlığı için başka adaylar da bulunmakta.

Baktığımız zaman Suriye’ye yönelik olarak yapılması planlanan olası bir operasyon biraz ertelendi ve ABD, Rusya ile anlaşmaya vardı. Suriye’nin kimyasal silah bulundurup bulundurmadığı ve geçmişte kullanıp kullanmadığı araştırılacak. Tabi bu silahları kimin kullandığı da önem taşıyor. Gerçekten Esed yönetimimi kullandı yoksa işin başka boyutları mı var , bunu zaman içinde göreceğiz.Bizi ilgilendiren tarafı altın fiyatları üzerindeki etkileri olacaktır. Çünkü gelişmeler doğrultusunda nasıl bir jeopolitik durum ortaya çıkacaksa fiyatlar da ona göre tepki verecektir.

FED bu hafta varlık alımları odaklı bir toplantı yapacak ve varlık alımlarının azaltılmasına yönelik bir karar vermesi bekleniyor. Bu miktarın başlangıç olarak 10 milyar dolar olması beklenirken mevcut durumda aylık 85 milyar dolarlık bir varlık alımı söz konusu. 10 milyar dolarlık muhtemel indirimin ekonomi üzerindeki etkisi kısa vadeli olmayacaktır ve ABD ekonomisine ilişkin beklentilerin ne boyutta gerçekleştiği göz önünde bulundurularak bundan sonraki indirim zamanı ve miktarı tespit edilecektir.

Altın fiyatları 1.325 ons seviyelerinde yön arayışı içinde.  17-18 Eylül tarihindeki FED toplantısı sonuçları önemli ve fiyatları direk olarak etkileyecek bir faktör. Fiyatların geçtiğimiz haftalarda 1.434 ons seviyelerine çıkması ve sonrasında yaşanan satışlarla 1.300 ons seviyelerine yaklaşması sanki varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin beklentinin fiyatlara yansıdığını gösteriyor.

Altın fiyatlarının düşmesini engelleyen ilk faktör Suriye krizi olurken , kısa vadeli olarak Summers’ın Fed başkanlık adaylığından çekilmiş olması kısa vadeli bir etken  ve varlık alımlarının azaltılmasına yönelik beklentilerin fiyatlanmış olabileceği durumu. Diğer taraftan ise varlık alımlarının azaltılması altın fiyatları üzerinde satış baskısını artırabilecek bir durum. Bu da şimdilik altın fiyatlarının düşmesine neden olabilecek tek konu olarak karşımıza çıkıyor.

Altın fiyatlarında hareketliliğin devam etmesini bekliyoruz , Suriye ile ilgili olarak netleşmiş bir durum henüz ortada yok . bu nedenle piyasaların tedirginliği az da olsa devam ediyor. ABD’den gelecek haberlerin altın fiyatları üzerinde direk etkisi olacaktır. Piyasaların çok yakından takip edilmesi yatırımcı açısından faydalı olacaktır kanaatindeyim. 1.300 ons seviyeleri aşağı yönlü kırılırsa ilk destek 1.280 ons seviyelerinde olacaktır. Yukarı yönlü hareketlerde ise direnç  1.350 ons seviyesidir.

Darphane grevi geçtiğimiz hafta sona erdi , çalışanların haklarının verildiğine inanıyoruz. Grev bitti ancak düğün mevsimi de bitti. Vatandaş yüksek işçilikle ziynet altın almak durumunda bırakıldı. Vatandaşın özellikle son dönemlerde tercihi de gramaltın oldu , işçiliği çok daha düşük olan ve kuyumcularda rahatlıkla alınıp satılabilen gramaltın ürünleri vatandaşın takı ve yatırım tercihi oldu. Ziynet altınlara göre daha düşük işçilikle sahip olabildikleri gramaltın ürünleri vatandaşın ziynet altın bulamayıp alternatif aradığı zamanlarda da vatandaşı büyük bir dertten kurtardı. Son zamanlarda görsel ve yazılı medyada da reklamlar aracılığı ile gramaltın ürünlerin önemine vurgu yapılıyor ve neden tercih edildiği anlatılıyor. İAR gramaltın ürünleri ,ziynet altın ürünlerinden fiyat ,işçilik, görsel ve güvenlik açısından da daha avantajlı.