Advertisement

Kırım referandumunu olaysız atlatan Ukrayna’da gözler ABD’nin ve AB ülkelerinin Rusya karşısında sergileyeceği tavırda. Yaptırım uygulamaları ne şekilde ve ne kararlılıkta olacak ve Rusya’nın tepkisi ne olacak bu haftadan itibaren göreceğiz. Beklendiği gibi Kırımın Rusya’ya katılması yönünde halk iradesi ortaya çıktı ve Kırım artık Rusya topraklarına katıldı. Bundan sonra yaşanabilecek olumsuzluklar piyasalar üzerinde daha sert tepkilere yol açacaktır. ABD’nin ve AB ülkelerinin referandum sonucunu tanımayacaklarını açıklaması mevcut durumu zorlaştırmakta ve tansiyonun düşmesini engellemektedir. Piyasalar şimdi bu düellonun sonuçlarını kestirmeye çalışsa da sahne sırası FED’e geldi.

Yarın başlayacak olan toplantıda beklenti varlık alımlarında azaltıma devam edilmesi yönünde. ABD ekonomik verilerinin azaltım için yeterli görülmesi 10 milyar dolarlık bir azaltıma gidilmesine neden olacaktır. Bu durum altın fiyatları üzerinde sınırlı bir etki yaratacaktır. Altının ons fiyatı 1.400 dolar seviyelerine yaklaştıkça kar satışlarının geldiğini görmekteyiz. Varlık alımlarında azaltımın da bahane edilerek bir miktar daha sınırlı satış gelebilir ancak sonrasında alımların etkili olmasını bekleyebiliriz. 1.400 dolar seviyeleri direnç olarak kritik bir seviye haline gelmiş durumda. Yine de ABD ekonomisine ilişkin olarak FED toplantı sonuçları önemli. ABD ekonomisinin geleceğine ilişkin olarak bu toplantıların önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.

1.350 – 1.400 dolar seviyelerinde bir bandın bu hafta etkili olmasını bekleyebiliriz. Beklenmedik bir gelişme karşısında piyasaların daha farklı tepki vereceğini de hatırlatmalıyız. FED’in varlık alımlarını azaltmaması ya da Ukrayna krizi nedeniyle ortaya çıkabilecek bir savaş durumu altın fiyatlarını daha yüksek seviyelere taşıyabilirken , varlık alımlarında azaltıma gidilmesi ve Kırım konusunda tansiyonun düşmesi durumunda ise altın fiyatlarının gerileme olasılığı artacaktır. Şimdilik FED’i bekleyip kısa vadede neler olacak görelim. Sonrası jeopolitik gerginliğin yansımaları olacaktır.

Gramaltın tarafında ise 100 TL seviyeleri kritik hale gelmiş durumda. Doların ya da ons fiyatlarının bir miktar daha yükselmesi halinde bu seviyelerin geçilmesi beklenebilir. Şimdilik 98 TL seviyelerinde tutunma çabasında olduğunu görüyoruz. 18-19 Mart FED toplantısı ve Kırım meselesine ilişkin gelişmeler altın fiyatlarını etkileyecek kısa vadeli gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor.

Bol kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim.