Advertisement

İMKB’nin iki önemli şirketi Türk Telekom ve Turkcell 3. Çeyrek karlarını açıklayacaklar. Böylece iletişim sektöründeki son trendleri görmüş olacağız. Örnek olarak, mobil tarafta fiyat savaşıın bitip bitmediği ya da data gelirlerinin beklenen getiriyi yaratıp yaratmayacağı ilgiyle izlenecek. Yıl başından bu yana 100 Endeks’in altında kalan iki hissenin getirisi de düşük görünüyor. Turkcell hisseleri özellikle son 4 aydaki hareketiyle Türk Telekom ile olan farkını açarken, hissenin 31 Aralık’tan bu yana yaptığı getiri yaklaşık % 24. Türk Telekom cephesi ise geçen yıl gösterdiği başarıyı bu sene tekrarlayamadı. Yıl başından bu yana getiri % 0.85 ile sınırlı kalmış durumda. Diğer yandan Türk Telekom’un sağlam bir temettü ödeyen şirket olduğunu da hesaba katmak gerekiyor. Şirketin 12 aylık temettü verimliliği % 7.5’ten fazla. Turkcell ise yönetim kurulu üyelik değişikliklerini bekliyor. Kararın SPK tarafından alınması halinde 2010 yılının karara bağlanmış 60 kuruşluk kar payı ödemesi ve olası 2011 temettü ödemesi bekleniyor. 2011 yılı karından dağıtılacak paylar henüz karara bağlanmamış olsa da 2010 yılından dağıtılacak olan tutar çoktan karara bağlanmış durumda.

-Turk Telekom bilançosu bugün

Şirketin 3. Çeyrekte 644 milyon TL net kar elde etmesi beklenirken aşağıdaki grafikte şirket üstüne tavsiye veren analistlerin oluşturduğu beklentiler görülebilir. Buna gore, 31 analistin 8’i (yeşille görülen) ‘al’ tavsiyesinde bulunuyor. 21 analist ‘tut’ önerisinde bulunurken 2 analist ise ‘sat’ tavsiyesi veriyor. Analistlerin ortalama 12 aylık hedef fiyatları 8.06’da oluşurken hissenin son fiyatı 7.08’de. Bu durumda, ortalama analist beklentilerine göre Türk Telekom’un % 15’lik değerlenme potansiyeli bulunuyor. Grafiğin alt panelinde bulunan fark ise tavsiye edilen fiyat ve hisse fiyatı arasındaki makası gösteriyor.

-Turkcell perşembe günü açıklayacak

3. Çeyrekte 551 milyon TL net kar açıklaması beklenen şirketin analistler tarafından gelen tahminler üzerine oluşturulan beklenti grafiğini aşağıda bulmak mümkün. 30 analistin verdikleri tavsiyelere gore 13 kurum ‘al’ tavsiyesinde bulunuyor. ‘Tut’ önerisinde bulunanların sayısı 15 ve ‘sat’ önerisi ise 2 kişi tarafından yapılmış. Şirket üstüne gelen alım yönündeki önerilerin sayısındaki artış yeşil barlardan takip edilebilir. 30 raporun ortalama fiyat beklentisi 11.12 TL’de oluşurken şirketin son hisse değeri 11 TL. Özellikle Kasım ayındaki mahkeme kararından sonra ortaklık yapısının daha berrak hale geleceği düşünülen hissede analist tahminlerinin piyasa fiyatının altında kalmasının iki açıklaması olabilir. Ya piyasa fiyatı kendini düşmek zorunda bulacak ya da analistler tahminlerini yukarı revize etmek zorunda kalacaklar.