Advertisement

Daha önceden satışın yapılacağı ve danışman kurumların da belirlendiği açıklanan Halkbank’ın ikincil halka arz süreci ilerlemeye devam ediyor. Bugünden itibaren kapanan işlem tahtası 21 Kasım’a kadar kapalı olacak. % 20.8’i Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından % 3.1 ek satış hakkı da kullanılabilecek şekilde satışa çıkan bankanın fiyat aralığı da belli oldu. Cuma günü % 4.22 gerileyerek günü 15.90’dan tamamlayan bankanın halka arzda talep toplama aralığı da 13.80 ve 15.90 olacak. Üst bandı kapanış fiyatına denk gelen talep toplama aralığının alt bandı ise kapanışa göre yaklaşık % 13 gerilemeye işaret ediyor. Talep toplama ise 14-16 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Talep toplamaya yerli Kurumsal yatırımcılar ve yerli bireysel yatırımcılar da katılabilecekler ancak ikisinin de arzdaki payları % 10’ar olarak belirlenmiş durumda.

 9 Kasım kapanışı itibariyle 20 milyar 750 milyon TL piyasa değeri bulunan bankanın tahmini halka arzı böylece 2.3 ile 2.7 milyar dolar arasında büyüklüğe ulaşacak. Hisse tahtası kapalı olduğu sürece dayanak varlık konumunda olduğu türev ürünlerde de işlem omayacak. Hisse üzerine ihraç edilmiş varantlar da bunlara dahil olacak ve zaman değerinden dolayı varantların bu sürede değerlerini yitireceği uyarısı da ihraççı kuruluşlar tarafından yapılmış durumda. Özelleştirme haberlerinin ardından hisse senedinde düşüşler yaşansa da Eylül’den bu yana toparlamanın da geldiği ve fiyatın haber öncesi seviyelere döndüğü görüldü. Hissenin sene başında bu yana getirisi ise aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi hem bankacılık endeksinin hem de İMKB 100’ün üzerinde. Halka arzın ardından serbest dolaşımdaki payı artacak bankanın Gelişen Ülke Endeksleri içindeki payının da artabileceği ve bu cepheden de pasif / endeks takip eden alışlar gelebileceği tahmin ediliyor. Endeks takip eden paranın hisseye girmesinin mutlaka hisse fiyatında artış yaratmayacağının ise altını çizelim.

 




 

Değerleme cazip mi?

 Banka, 8.21 Fiyat / Kazanç oranı ile işlem görürken bu oran bankacılık evreninde 10.2. Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı ise 1.93’te; bu oran ise bankacılık hisseleri arasında 1.55’te. Diğer yandan, özsermaye karlılığı Gelişen Pİyasa bankaları içinde en üst seviyede bulunan bankanın net kar marjı da % 40’lar seviyesinde. Bu bakımdan, bankanın diğer bankalar içinde benzer çarpanlarla işlem gördüğünü söylemek  mümkün.

Bloomberg terminali üzerinde kayıtlı analist tahminlerine bakınca da hisse üzerine tahmin veren 29 analistin ortalama 12 aylık hedef fiyatının 18.59 olduğu görülüyor. 26 analist Halkbank için ‘al’ tavsiyesi verirken 3 analist ‘tut’ önerisinde bulunuyor. Bu ortalama ile bankanın en çok tavsiye edilen banka olduğunu da aktaralım.

Tüpraş ve Türk Hava Yolları’ndan sonra yılların ardından bu denli büyük bir ikincil halka arz bakalım ne gibi izler bırakacak…