Advertisement

DEV BİLANÇO

Küresel imparatorluk haline gelen Apple Inc. dün akşam açıkladığı bilanço ile bir kez daha rüştünü ispatladı ve liderliğini pekiştirdi. Kısaca rakamlara bakmak gerekirse, şirketin  1. Çeyrekte 13.1 milyar dolar net kar elde ettiği görülüyor. Hisse başına 13.8 dolar kar eden (beklenti 13.5) Apple böylece beklentilerin de üstüne çıkmış oldu. Tek başına alındığında, geçen yılla karşılaştırıldığında ya da herhangi başka bir şirketle yan yana konulduğunda pozitif sinyaller üreten şirket kendi ile yarıştırılınca başarılı olamadı. Gelirler bacağında 54.5 milyar dolara kadar tırmanan şirket böylece önceki yılın karşılaştırılabilir çeyreğinin de üstüne çıkmış oldu (46.3 milyar dolar). 2. Çeyrek gelirlerini 41-43 milyar dolar arasında gören şirketin bu alandaki tahmin olan 45.5 milyar doların da altında kaldığı görülüyor. 47.8 milyon adet IPhone satan şirketin bu segmentte ise beklentilerin altında kaldığı görülüyor. Bilançoya olan etkisine baktığımızda ise 137 milyar dolar nakit ve benzeri varlık bulunduran Apple’nin böylece piyasa değerinin 1/3’ünün de buradan sağlandığı görülüyor. Benim sayabildiğim kadarıyla, şirketin nakdi 125 dünya ülkesinin Gayri Safi Milli Hasıla’sından büyük!

 

YATIRIMCILAR SEVDİ Mİ?

Görünen o ki, Apple beklentileri mükemmeli fiyatlamışlar. Yıl başından bu yana %3.41 gerileyen hisse senedi seans sonrası işlemlerde %11 düştü ve 458 dolara indi. Geçtiğimiz yıl 700 doları da geçerek dünyanın gelmiş geçmiş en büyük piyasa değerine sahip şirketi haline gelmiş ve 250’den fazla hedge fon tarafından taşınarak bu alanda da günümüz rekorunun sahibi haline gelmişti. Fonların kaldıraç oranlarının 2004 yılından bu yana en yüksek seviyede olduğu düşünülürse, Apple hisselerinin düşüşü global yatırımcı için ne kadar iyi bir haber bilemedim gerçekten. İsrail Merkez Bankası’nın da bilançosunda Apple olduğunu düşününce acaba diyorum, seçimler bilançodan sonra olsaydı sonuç değişik olur muydu! Aşağıda Apple hisse fiyatı ve onun diğer endekslerle karşılaştırmasını görmek mümkün.

 

 

PEKİ ANALİSTLER NE DİYOR?

Aşağıda gördüğünüz grafik ise analist tahminlerini gösteriyor. Analistlerin (64 analistin) ortalama hisse başı tahminleri hala 704 dolar seviyesinde. Cari fiyat ise 514 dolarda… Bu durumda klasik olarak, ya analistler kendilerini gözden geçirecekler ve tahminlerini aşağı revize etmek durumunda kalacaklar ya da piyasa Apple’yi yeniden keşfedecek. Tüm bunlar olurken Nasdaq Endeksi’nin aşağı yukarı % 15’ini oluşturan Apple ve onun Borsalara etkisini de tabii ki izlemek gerekecek.