Advertisement

BEKLENEN OLDU

Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu dün akşam Moody’s tarafından Baa3’e (1 basamak) yükseltildi. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında bir kademe artış yaparak ülkemizi yatırım yapılablir statüye yaklaştıran kuruluş böylece Kasım ayındaki Fitch artışını takip ederek Türkiye’yi bu seviyeye taşıyan ikinci kuruluş oldu. Bilindiği üzere, kredi notu en temelde ülkenin ya da şirketin borç ödeme kabiliyetini ve bir anlamda da isteiğini gösteriyor. Işte Türkiye bu skalada yükseliyor. Artışın sebeplerini ve detaylarını merak Moody's Türkiye'nin Notunu Artırdı haberini inceleyebilirler.

 

YA ETKİLERİ?

Yatırımcı için geçmiş çok önemli bir gösterge ve şimdiki olayların dayanağı konumunda. Diğer yandan, bu gerçeklerle hareket edenlerin tabii ki tek bir amacı var. Gelecekte oluşacak olaylardan fayda sağlamak. Bu anlamda varlık fiyatlarında neler olabilirin cevabını herkes merak ediyor. Artış sonrası olanlara tek tek değinmeye çalışalım. Hisse kısmında ilk bakacağımız yer haber geldiği sırada açık olan ABD piyasasında işlem gören İShares MSCI Turkey Index Fund olabilir. Dolar cinsinden işlem gören bu ETF (Borsa Yatırım Fonu) günü %0.65 düşüşle tamamladı. Böylece yılın başından bu yana elde ettiği kazançların bir kısmını geri vererek %14.96’lık getiriye gerilemiş oldu. 1 milyar dolara yakın büyüklüğü olan fon BIST100 Endeksi’ne parallel hareket ediyor.

 



Diğer gösterge ise faizler. Güne hayli düşük faiz seviyelerinden başlayan Türk tahvilleri gün boyunca gelen satışlara da direnerek kazanımlarının çoğunu korusalar da sabahki seviyeler şu an görülmüyor. Aşağıdaki grafiğe şöyle bir bakış aslında gerçek hikayeyi anlamak için yeterli olacaktır. Geçen yıl bu zamanlar ve şimdiki verim eğrisi gördüğünüz gibi hayli farklı. Faizler düşüyor, bundan 1 yıl önceye nazaran farkları da alt panelde görmek mümkün. Geçtiğimiz yıl %10-%9 arasında seyreden faizler bugün %4.5 ile %6 civarında.


 


Son olarak da CDS piyasasına bakalım. Burada da Türkiye’nin önemli bir başarısı var. CDS’in ne olduğunu tarif edersek, kısaca bonoda yaşanabilecek herhangi bir kazaya karşı kasko poliçesi demek mümkün. Siz az kaza yaptıkça CDS fiyatı da düşüyor (primi). İşte Türkiye’nin de hayli düşük bir seviyede. Bunu da grafikten örmek mümkün.

 

 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Sonuç bölümünü fazla uzatmak istemiyorum. TCMB’nin yaptığı çalışmaya göre, not artışı sonrasında genellikle varlık fiyatlarında gerilemeler ve fon akışlarında azalmalar yaşanıyor. Bu durumda, dışarıdan daha fazla net portföy girişi beklememek gerekiyor. Pekiyi böyle olunca fiyatları ne yukarı çekebilir? Belki enflasyonun düşmesi, belki de makro ekonomik performansın daha da iyileşmesi. Belki de diğer ülke ortalamalarına göre Türkiye’nin daha yukarıda kalması.

Kararınızı siz verin, bunlardan hangisi?