Advertisement

Fed'in Eylül ayı para politikası toplantısında aldığı kararlar, karar metninde yaptığı vurgular ve devamında yapılan basın toplantısından damıtılan mesaj piyasa tarafından 'güvercin' olarak yorumlanmıştı. İşte bu toplantının ardından gelen tutanakları da bu içeriği unutmadan okumak gerekiyor.

Piyasanın gözünden, tutanakların öne çıkan 4 maddesi var. 

- Yumuşak küresel ekonomik zeminde ihracata yapılan vurgu. Bunu güçlü dolardan korkmak olarak okuyorum. Olası bir faiz artışı halinde dolar rallisinin güçleneceği ve bunun da ihracata zarar verebileceği anlamını çıkarıyorum

- Diğer mesaj, daha önce Başkan Yellen tarafından dile getirilen iş gücü oranına ilişkin. Kimi üyelerin enflasyonun %2'lik hedeflenen seyrine dönmesi için işsizlik oranında daha fazla düşüşe izin verilmesi gerektiğini savunduğunu anlıyoruz. Bu da faizlerin düşük kalacağı yönünde bir ifade

- Üçüncü dikkat çekeceğim nokta enflasyon vurgusu. Daha fazla üyenin enflasyonun seyrine ilişkin kötümserleştiği, en azından buna daha şüpheci yaklaştığını anlıyoruz. Düşük enflasyon vurgusu güvercin olarak algılandı.

- Son nokta ise Fed'in SOMA portföyündeki bonolardan elde ettiği ödemeleri tekrar bu piyasalara yatırması konusundaki tartışma. Tutanaklardan anladığımız kadarıyla Fed daha az aceleci olacak. Bu da normalizasyon sürecinin beklenenden daha kademeli olacağı anlamına geliyor.

Alt alta yazılınca, Fed üyeleri bu yıl bir faiz artışını mümkün görseler de şüphelerinin arttığı anlaşılıyor. Bu da beklenenden düşük faiz ve daha geç başlayan merkez bankası anlamına gelebilir. Tutanaklar çok yeni görünmese de olası bir değişimin sinyalini ikinci kez bize veriyor. 

Faiz artışı beklentilerinin hala masada kalmasını sağlayacak makro ortam hala bizimle ancak kendinden emin şahinlerin sayısı azalıyor, azalmalı.