Advertisement

ABD Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizleri Eylül ayında artırmayışının ardında yatan sebepleri tutanaklar üzerinden incelemiştik (http://www.bloomberght.com/yorum/gokhan-sen/1829596-fomc-tutanaklari-nasil-okunmali).

Tutanaklara göre, ileri dönük enflasyon beklentilerindeki gerileme, küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve olası güçlü dolar senaryosu problemliydi. Tüm bunları alt alta yazınca faiz artışı yapmak için acele etmeye gerek yoktu. Ancak Fed Başkanlarının sürekli faiz artırımı yönündeki açıklamaları da kafaları karıştırıyordu. Faiz artıracak olanlar kendileri olduğuna göre... İşte bu faiz artışını ertelemenin artık makul bir dayanağı var. Başka bir ifade ile kurumsal bir dayanağı var. Fed Başkanlarından Lael Brainard (LB) http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1829661-fedbrainard-erken-bir-faiz-artisina-gidilmemeli .

Brainard faiz artışı yapılmayışının sebeplerini açıklarken Fed Başkan Yardımcısı Fischer ve Fed Başkanı Yellen'e karşı argümanlar üretmekten de geri kalmıyor. Yeni kampın -faiz artışı bekleyebilir- taze sesi bana göre 2 konuda görüşünü temellendiriyor. Ardından da 1 çıkarım yapıyor.

TEMELLER
 
1/ Yellen'in bulunduğu kampa göre uzun vadeli enflasyon beklentileri oldukça durağan. Bu yüzden enflasyon görünümünde bir zayıflama yok. Oysa LB kısa vadeli enflasyon görünümünde problemler olduğunu savunuyor. Enflasyon primlerindeki düşüşe değiniyor ve bunun uzun vadeli beklentileri de aşağı çekebilecek bir gelişme olduğunu fikrini dile getiriyor. Ayrıca, işsizlik seviyesindeki düşüşün aldatıcı olabileceği kanaatinde ve bu seviyenin maaş artışı yaratmadığını tekrarlıyor. Böylece tartışma yeniden Phillips Eğrisi tezini savuşturmaya çalışıyor ('İşsizlik o kadar aşağı geldi ki doğal işsizlik olarak kabul edebileceğimiz seviyeye yaklaştı ve bu da kısa zamanda enflasyon gelecek' meallindeki Yellen öngörüsüne karşı).
 
2/ Faizleri bulunduğu seviyeden daha fazla aşağı çekmek oldukça güç ancak artırmak gayet kolay. Zaten son finansal çalkantı ile beraber finansal koşullarda iki faiz artışını yaratabileceği ölçüde sıkılaşma yaşandı. Bu yüzden kısa vadede daha fazla faiz artışına gerek yok.

Buradan hareketle, yapılacak bir faiz artışını sonradan geri çekmek büyük bir yanlış olabilir diyor LB. Dolayısıyla 'sabır' motifli bir son ile konuşmasını bitiriyor.
 
Enflasyon düşük kaldığı sürece LB, Kocherlakota ve Evans cephesinnin sesi daha gür çıkacaktır. Ekim ayı oldukça önemsiz bir toplantıya dönüşmüş olmasına rağmen FOMC açıklaması ilgi çekici olacaktır. Ancak günün sonunda belirleyici olan makro şartların kendisi. Kısa vadede büyük bir değişim olmazsa Fed çok istemesine rağmen faizleri artıramaz. Bu yüzden takip edilmesi gereken önce veriler ve ikinci sırada Fed'den gelen açıklamalar.