Advertisement

ECB Perşembe günü toplanıyor. Faiz kararı 14:45'te açıklanacak. Başkan Draghi'nin basın toplantısı ise Malta'da ve saat 15:30'da yapılacak.

Piyasa beklentisi faiz koridorunda bir değişiklik olmayacağı yönünde. Bu yüzden 14:45'e ilişkin beslenen bir heyecan yok. Ancak 15:30 için izlenmesi gereken noktalar var. Bunların içeriği ise 'ECB'den daha fazlası' etrafında şekilleniyor. Büyüme yavaş, dünya yavaşlıyor ve bunların sonunda ECB harekete geçmek zorunda kalabilir. Bu belki hemen yarın olur belki de yıl sonu beklenir. Piyasanın izlediği nokta bu.

Peki bu nereden çıkıyor? Daha önce sıkça tekrarlanan bir ECB sözünden. ECB sözü derken, bizzat Başkan tarafından sarf edildiği için sözü kurumsallaştırıyorum. Laf tam olarak 'varlık alımlarının kompozisyonunu, vadesini ve miktarını' ayarlayabiliriz şeklinde.

ECB önceki 3 aylık tahminlerinde çekirdek TÜFE tahminini 2017 için %1,6 olarak ilan etti ve %0,2 aşağı revize etmiş oldu. Fed'in aksine ECB'nin iki görevi yok. Kanunla tanımlanmış tek amacı TÜFE'yi orta vadede %2'nin hemen altında tutmak. Bu yüzden bölgede faiz sıfıra yakın ve bilanço her ay 60 milyar euro büyüyor. Dünyada deflasyonist baskılar sürüyor, emtia fiyatları oldukça depresif seviyelerde ve Avrupa'da da enflasyon bir türlü canlanmıyor. İşte ECB'nin buna bir cevap üretmesi bekleniyor.

2016 Eylül'e kadar varlık alım programı açıklayan ancak fiyatlar genel düzeyinde istenen canlanma yakalanmazsa bunu uzatabileceğini söyleyen ECB'nin eldeki verilerle harekete geçebileceğini sanmıyorum. Bankadan gelen görüşler de genellikle bu içerikte ifade ediliyor. Bu yüzden Draghi'nin yukarıda anılan ve hazır olduklarını belirten cümleyi tekrarlamasını bekliyorum. Aralık ayında yeni personel tahminleri ile TÜFE güncellendiğinde yeniden bakılır ancak şu an ECB için erken. Üstelik her ay 60 milyar euro'luk alım yapılırken...

60 milyar euro büyüklüğün artması için bir fiyat şoku gerekiyor ya da başka bir ifade ile kısa vadeli TÜFE beklentilerinde ani bir aşağı dönüş gerekiyor. Bu oluşmuş değil. Alımların kompozisyonunun ayarlanması ise aslında devam eden bir süreç. Yani hali hazırda sürüyor ve yapılıyor. Vadenin uzaması içinse 2016 yılının yaz aylarına gelmiş olmamız gerekiyor. Yani zaman olarak yeterli süre geçirmedik. Alt alta yazınca, şartların daha fazla ECB müdahalesi için oluşmadığı kanaatindeyim. Buraya ilişkin bir ipucu -bilinenden fazla- da beklemiyorum.

Tahminen bu açıklamalar riskli varlıklar için olumsuz, euro için olumlu kabul edilebilir. Detaylı incelemeyi kurumlar müşterileri için yapacaktır mutlaka ancak günün sonunda iki ana fikrim var. Bunlardan ilki, euro'nun daha fazla zayıflaması için ECB'nin desteği gerekiyor; en azından kısa vadede. Yoksa euro uzun süredir beklediği intikamı son çeyrekte alabilir, hele ki Fed faizi artıramazsa. İkincisi ise ECB'nin herhangi bir hamlesi yeterli olmayacaktır. 60 milyar euro yerine 70 olmasının nasıl bir etkisi olabilir ki..?