Advertisement

Gelişen ülkeler için masaldan uyanma vakti çoktan geldi.. 2008-2013 yılları arasında küresel bol likidite koşullarından yarar sağlayan gelişen ülkelerde olumlu hava 2013 Haziran ayında başlayan Taper Tantrum ile son buldu.
 
Özellikle 2014’ün ikinci yarısında gelişen piyasalarda  hem hisse ve tahvil, hem de kur cephesinde sert değer kayıpları yaşandı. Buna ek olarak ABD varlıklarından yüksek getiri bekleyen fonlar doğal olarak kısa vadeli sermaye akımları ve porföy yatırımlarını gelişen ülkelerden çıkmayı tercih ederek kullandı. Dolayısyla başta Türkiye, Brezilya, Rusya ve Güney Afrika sert fon çıkışlarının öne çıktığı ülkeler oldu.

Özellike kur tarafında Brezilya reali ve hisse piyasalarında Türkiye lokal para birimi cinsinden en çok değer kayıplarının yaşandığı ülkeler oldu (Dolar bazında ise BIST 100 %34, BOVESPA %38 değer kaybetti) Buna ek olarak uzun vadeli yatırımlar ile doğrudan yatırımlarda da başta Brezilya ve Rusya olmak üzere büyük bir erezyon yaşandı.

Peki FED’in 16 Aralık 2015 faiz imtihanına gelişen ülkeler nasıl hazırlandı?

 

2015 yıl boyunca Brezilya ve G.Afrika dışında nette faizini artıran bir ülke olmazken, faiz artırımlarının kurları korumak konusunda pek başarılı olmadığını gördük. ( 2015’de Dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişen ülke kuru Brezilya Reali ve G.Afrika Randı oldu…) Öte yandan Brezilya ve Rusya hem yüksek enflasyon hem de resesyon süreci ile makroekonomik fotoğrafta en siyah ülkeler olarak kendilerine yer buldu. Hindistan ise hem sermaye piyasalarının performansı hem de ekonomik göstergeler açısından yılın kazananı oldu.

 

Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmesini ele aldığımızda zayıf halka Brezilya, tüm kurumlar tarafından negatif izlemede olan ve Rusya ise notu en düşük ülke olarak S&P ve Moody’s tarafından yatırım yapılamaz ülke olarak öne çıktı. Dolayısıyla 2016 yılında normalleşen FED’e gelişen ülkeler içerisinde 2015’te sınıfta kalan Rusya ve Brezilya zor bir mücadele ile fakat bu yılın kazanan Hindistan daha kuvvetli bir hikaye ile başlayacak gibi…