Advertisement

TCMB Şubat 2016’dan bu yana “sadeleşme” başlığı altında  borç verme faizi üzerinden indirimlerine devam ederken, toplamda 250 baz puanlık indirimin son zamanlarda fonlama kanalı ile banka kredi ve mevduat faizlerine ne ölçüde yansıdığı piyasanın odağında.

Bu yılın başından beri mevduat faizi ile TCMB faizleri arasındaki makas açılıyor ve bankaların kredi/mevduat  oranı hala %120 seviyelerinde olduğu sürece mevduat faizlerinde geri çekilme zor gözüküyor. Üstelik son dönemlerde döviz mevduatlara olan taleple o bacakta getirilerin yüksek olması da mevduat faizlerindeki düşüşe engel oluyor. Tüm bunlara rağmen hükümet kanadından bankalara, kredi faizlerinde indirim olması gerektiği çağrısı yapılıyor.


Son günlerde tüketici kredi faizlerinde indirim yapan bankalar:

Yapı Kredi: Konut kredisi faizlerinde indirime giden Yapı Kredi, ev almak isteyen müşterileri için konut kredisi faiz oranını 1-60 ay vadelerde yüzde 0,90'a, 61-120 ay vadeler için ise yüzde 0,92'ye kadar indirdi.

VakıfBank: İhtiyaç kredisi faiz oranını yüzde 1.26’dan 1.15’e, taşıt kredisini yüzde 1,15’ten 1,10’a indirdi. Kredili Mevduat Hesabı faiz oranını yüzde 2,02’den yüzde 1,99’a, kredi kartında ise yüzde 2,02 olan faiz oranını yüzde 1,98’e çeken VakıfBank, KOBİ’lere sunduğu KOBİ Dost Kredisi faiz oranını da yüzde 0,98’e indirdi.

İş Bankası: Konut kredisi faiz oranını yüzde 0,95’ten yüzde 0,90’a çekti; taşıt kredilerini ise sıfır kilometre araçlarda yüzde 1,18’den yüzde 1,10 seviyesine indirdi.

Akbank: Akbank’tan yapılan açıklamaya göre banka iki yıla kadar olan vadelerde konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0,90’a indirdi. İki yılın üzerindeki vadelerde beş yıla kadar yüzde 0,93, yedi yıla kadar yüzde 0,95 ve yedi yılın üzerinde yüzde 0,97 faiz oranı uygulanacak.

TEB: yeni faiz indirimleri ile daha önce konut kredisinde tüm vadelerde yüzde 0,97 olan faiz oranını 60 ay vadede yüzde 90'a çekti. TEB, taşıt kredisi faiz oranını yüzde 1,12'den yüzde 1,10'a; yüzde 1,40 olan ihtiyaç kredisi faizini ise yüzde 1,20'den başlayan faiz oranına indirdi.

 

Fakat 4 önemli nokta var;

  • Tüketici kredilerinin gerilemesi için önce mevduat faizlerinin geri çekilmesi gerekiyor;

Yapı Kredi 1 yıl vadeye kadar olan mevduat faizlerini 50 baz puan indirdi, diğer bankaların da bunu takip edip etmeyeceği önem arz edecek..

  • Kredi faizleri gerilese dahi onu kompanse edecek mevduat nasıl yaratılacak?

TCMB’den gelen son ROM ve yabancı para cinsi zorunlu karşılık düzenlemesi her ne kadar piyasalardaki döviz likiditesini kontrol amaçlı olsa da analistler bu adımın dolaylı yoldan mevduat açığa çıkmasına dolayısıyla bankaların kredi yaratmasına destek olacağını savunuyor. Bununla birlikte hükümetin iç talebi ve harcamayı canlandırma amaçlı adımları gelirken aynı oranda tasarrufa ve mevduata teşvik politikası takip edilecek. Olası mevduat sıkışılığında da bankaların sendikasyon kredileri üzerinden borçlanmaları öne çıkacak (bu noktada yatırım yapılamaz nota sahip olmamız ve ihraçlardaki maliyetler önemli..)

  • Kredi maliyetlerindeki düşüş, talep tarafını canlandırmaya yetecek mi?

Geçtiğimiz yıl gerek enflasyon artışı, gerekse artan borçluluk rasyoları ile geri ödenememe riskindeki artışı kontrol etmek amacı ile uygulamaya geçilen sıkı para ve maliye politikaları etkisinde kredi talebinde daralma gözlendi. Şuan ise ekonomik güven endeksleri, kur riski (alım gücünün zorlaşması) ve diğer siyasi-jeopolitik riskler ile (hem iç, hem dış de gündem etkisinde) ticari tarafta yeni yatırımlar, bireysel tarfta da harcama eğilimi hala toparlanma göstermemekte.



  • Kredi talebi canlanmasına rağmen geri ödemelerde bozulma olur, takipteki krediler artar mı?

Ve son olarak 3. ve 4. başlıkların detayları 2016 IV.enflasyon raporu 5.2 numaralı kırımızı kutuda anlatılmış.  Önümüzdeki günlerde borçların yeniden yapılandırılması takipteki kredilerin iyileşmesinde önemli katkı sağlayacak.

http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/fad0584d-2f02-4c51-bfd3-7129f25e48a8/enf-ekim2016-tam.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACEfad0584d-2f02-4c51-bfd3-7129f25e48a8