Advertisement

Dolar/TL ’nin 3,40’ın altına gerilemesi alım için fırsat mı, yoksa hala TL’nin gücüne güç katacağına mı inanıyoruz? İşte bu noktada yılbaşından bu yana döviz mevduatlarını 21 milyar dolar artırarak dolarizasyona sebep olan hanehalkı için, %13 mevduat faizine rağmen TL hala çok cazip gözükmüyor. Fakat 89,39 ile rekor düşük seviyeye yakın açıklanan reel efektif döviz kuru TL’nin hala reel olarak ucuz olduğunu söylüyor.

Küresel çapta da dolar değer kaybetme devam ediyor

Öte yandan 91 seviyesi ile 2015 seviyelerine gerileyen dolar endeksi, küresel çapta da doların değer kaybettiğini gösteriyor.  Fakat asıl hikaye Dolar endeksi sepetindeki Sterlin, Euro ve Yen gibi kurların değerlenmesi. Güvenli limanalara talep ile değer kazanan Japon Yen’i, toparlanan Avrupa ekonomisi ve genişlemeyi azaltması beklenen (aylık 60 milyar euro’dan 40 milyar euro’ya) AMB ile değer kazanan Euro (Euro/Dolar paritesinin  1,20 ile 2,5 yılın zirvesine yükselişi Dolar/TL’ye de yarıyor.) dolar endeksinin düşüşüne sebep oluyor.

TL değerlenirken sadece dolara bakmıyor

Fakat TL değerlenirken sadece dolara bakmıyor.   Son zamanlarda gelişen ülke merkez bankalarında başlayan faiz indirimleri kervanına henüz Türkiye katılmadı. Hal böyle olunca faiz cazibesi TL’nin hala güçlü kalmasına yardımcı oluyor. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere piyasa faizi olan ağırlıklı ort. Fonlama maliyeti %12,01’i (tarihi rekor seviyede..) baz aldığımızda diğer gelişen ülkelere göre en yüksek faizi biz veriyoruz ve önümüzdeki günlerde de enflasyon hassasiyeti  göz önüne alındığında TCMB’den bu yıl için bir gevşeme adımı beklenmiyor.

Reel faiz olarak (beklenen enflasyon ve o vadedeki tahvil getirisi ile hesaplanan) çok yüksek bir faiz olmasa da, yabancı yatırımcı için nominal faiz iştahı yüksek tutmaya devam edecek.  Dolayısyla yurtiçinde hanhalkının döviz talebine rağmen, yabancı yatırımcıların gelişen ülke kurlarına özellikleTL’ye olan ilgisi kurun 3,60’larda 3,40 altına gerilemesine yardımcı oldu.

Diğer taraftan düşük CDS, carry getirisi ve zımni oynaklık lara bakıldığında da aşağıdaki tablo TL’nin cazip olduğunu gösteriyor.

Önümüzdeki günlerde TCMB sıkı duruşuna devam ederse, küresel çapta da gelişen ülkelere sermaye akışları devam ederse TL alehine bir gelişme olması beklenmiyor. Fakat kısa vadede her ne kadar kurun gerileyecek yeri hala var denilse de, Türkiye-AB ilişkilerindeki bozulma riski ve yıl sonuna doğru doların küresel çapta değerlenme ihtimali  için not düşülmesi gereken önemli nokta hala TCMB Beklenti Anketinde yıl sonu beklentisinin 3,63 ve Bloomberg’de analistlerinin beklentsinin ortalaması 3,60 seviyesinde olması önemli