Advertisement

ROLAND GARROS’UN ADI YETER…

Dünya tenisinin Avustralya Açık, Wimbledon ve Amerika Açık ile beraber dördüncü büyük Grand Slam’lerinden Roland Garros, bu yıl da tenisseverlere büyük görsel ziyafet sunacak.İki hafta boyunca sürecek olan Roland Garros, tek, çift ve efsaneler turnuvalarında erkekler ve kadınlara toplam 18 milyon 700bin Euro ödül dağıtılan müthiş bir organizasyon haline geldi.

Bu dev organizasyonu, 3 kortta aynı anda 30 bin kişi canlı seyredecek. 200 ülkeden 90 yayıncı kuruluş ise 6.000 saatlik yayınla 2.6 milyar izleyiciye ulaştıracak.Bu da Roland Garros’ta en yüksek gelir kaleminin TV yayın hakları olduğunu gösteriyor..Roland Garros’un Fransa ekonomisine sadece reklamlardan kazandırdığı yüz milyonlarca euroluk gelir de küçümsenecek gibi değil.Turnuvaya en alt sponsorluk giriş ücreti 295 bin Euro’dan başlıyor ve 8 milyon Euro’ya kadar çıkıyor. Bu 8 milyonu veren tek şirket, BNP Paribas.Fransızların ünlü bankasının logolarını turnuva boyunca kortların her noktasında görebilirsiniz.

800 ŞİRKETİN DESTEK VERDİĞİ DEV ORGANİZASYON

Sekizyüze yakın şirketin destek verdiği turnuvanın bir diğer gelir kalemi ise aylar öncesinden tükenen bilet gelirleri.Merkez ve diğer kortlarda fiyatları 275 ile 775 Euro arasında değişen biletler, Fransız Tenis Federasyonu’nun kasasına her yıl 50 milyon Euro civarı para bırakıyor.Turnuva süresince herbir izleyicinin yiyecek, içecek ve merkez kortların çevresindeki hediyelik eşya butiklerinden Roland Garros markalı ürünlerden ortalama 50 Euro'luk harcama yaptığı hesaplanmış.

Tabii ki yukarıda saydığımız kalemlere, ülke turizminde bir ay öncesinden başlayan hareketlilik de eklenmeli.Dünyanın dörtbir köşesinden gelen binlerce tenisseverin yarattığı ticari hareketlilik, bir Grand Slam’in ülke ekonomisinde ne denli önemli yere sahip olduğunu gösteriyor.

Bir de hesaplanamayan gelirler var ki; bunların başında marka değeri geliyor.Roland Garros markası, Fransızlarındünya çapında sahip olduğu en güçlü ve bilinen sayılı markalardan biri haline geldi.Haliyle Roland Garros gibi bir Grand Slam’e ev sahipliği yapan Fransızları bu noktada kıskanmamak elde değil.

Turnuva sonunda, sporculara ödenen 18 milyon 700bin Euro ise gelirleri hesapladığınızda devede kulak kalıyor.

Peki turnuvada bu yıl favoriler kimler?

Toprak kortun usta ismi Rafael Nadal ile Novak Djokovic, kadınlarda ise Belaruslu Victoria Azarenka ve Rus raket Maria Sharapova.
Bu yıl Roland Garros’a erkeklerde Sırp raket Novak Djokovic, kadınlarda da Belaruslu tenisçi Victoria Azarenka 1 numaralı seribaşı olarak katılıyor.

Kadınlar finalinin 9 Haziran, erkekler finalinin ise 10 Haziran’da yapılacağı Roland Garros’ta bu yıl ana tabloda hiçbir Türk tenisçi yer almıyor.Bu da Türk tenisinde tesisleşmenin ve tenis de akademik yapılanmanın gerekliliği ile beraber daha çok katedilmesi gereken yol olduğunu gösteriyor.

Hande Berktan
hberktan@ bloomberght.com