Advertisement

ÖZEL SEKTÖRDEN OLİMPİYATLARA ANLAMLI DESTEK
 
2020 Olimpiyat Oyunlarına kilitlenen İstanbul için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte özel sektörün çalışmaları tüm hızı ile sürüyor.

Olimpiyat Oyunları için planlanan 19 milyar dolarlık yatırım bütçesinin ayrıntılarını anlatan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç önce ekonomideki olumlu gelişmelerin adaylık sürecine katkısına dikkat çekti. Kılıç ''Yatırım bütçesinin büyüklüğü 19 milyar dolara bakıldığında Tokyo ve Madrid'in çok üzerinde bir bütçe. Ama bütçe büyüklüğü ile övünmek her zaman mümkün değil. Çünkü aynı zamanda bütçenin gerçekleştirilebilir olmasını da göz önünde bulunduruyoruz. Şu an en büyük güvencemiz Türk ekonomisinin sağlamlığı. Son iki büyük krizden Türk ekonomisi hiç etkilenmedi. Kredi değerlendirme kuruluşları Avrupa ekonomilerinin notlarını kırarken Türk ekonomisinin notunu yükseltmeye devam ediyor. Bütün bunlar Türkiye'nin olimpiyatlarla ilgili sürtecinin kanıtı niteliğinde olan iyi gelişmeler'' dedi.

Peki 19milyar doların içinde neler var?

Bakan Kılıç ''19 milyar doları kamuoyu ile iyi paylaşıp, anlatmamız lazım. 'O parayı Olimpiyatlara değil başka işlere harcayın' diyenler de çıkabilir ki zaten o para sadece olimpiyata değil başka işlere de harcanacak. İstanbul'a kazandırmakta olduğumuz 100 milyon yolcu kapasiteli 3. havalimanının, 3. Boğaz Köprüsü'nün maliyeti bu bütçenin içerisinde. Olimpiyatlardan sonra sosyal konut olarak vatandaşa satışı yapılacak olan konut projesi, üniversite öğrenci yurdu olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan tesisler, olimpiyata özel yapılacak spor tesislerinin maliyeti de var. Şunu da belirtmemiz lazım yapılan tesisler, açılış kapanışın yapılacağı sökülebilir stadyumun dışında tamamı ile İstanbul'un ihtiyaç duyduğu tesisler. Dolayısı ile 2020 Olimpiyatları İstanbul'a verilse de verilmese de İstanbul zaten bu 19 milyarlık paketin içerisindeki yatırımları yapmaya devam ediyor'' dedi.

Olimpiyat adaylığı yolunda özel sektörden en büyük ilk destek Turkcell'den geldi. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ''Ben 2020'de olimpiyat oyunlarının İstanbul'a geleceğine gerçekten inanıyorum. Bunun sadece İstanbul ve Türkiye için değil dünya için de çok olumlu bir gelişme olacağına inanıyorum. Medeniyetler kültürler ve inançlar arasında bir köprü olacak. Zaten bu konuda da ana sponsorlardan birisiyiz. Bildiğiniz üzere olimpiyatlarda en çok madalya dağıtılan iki spor dalı, atletizm ve yüzme. Geçmişe bakarsak biz bu iki dalda ülke olarak çok başarılı değiliz. Biz Turkcell'de takım olarak hep birinciliğe koşmaya alışkınız ve ilim, bilim ve teknoloji ile çok çalışırsak iyi bir takım oluşturursak dünyada elde edemeyeceğimiz başarı yok diye düşünüyoruz. Bu yüzden Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın liderliğinde Atletizm ve Yüzme Federasyonları ile bir takım oluşturduk. Kendilerine hem önümüzdeki senede hem 28 milyon liralık bir bütçe ile destek olacağız ama daha önemlisi bu sporların ülkemizde daha iyi tanıtılması için pazarlama iletişim ve teknoloji konusunda da altyapıları konusunda destek olacağız. Türkiye'yi de yedi sene sonrasına hazırlamak için bu günden itibaren çalışmaya başlıyoruz'' diyerek bu yoldaki inancını açıkça ortaya koydu.

Artık sırada Olimpiyat yolunda ilerleyen İstanbul'a bu yolda taşın altına eline koyacak diğer sponsorlarda.Türk sporu adına tarihi bir başarı olacak olimpiyatlar için ''Bu sefer güçlüyüz'' diyorum.

hberktan@bloomberght.com